Jak se připravit na zkoušku k získání omezeného průkazu radiotelefonisty?

18.01.2006 5 příspěvků

Řekl Vám instruktor, že před prvním samostatným letem musíte mít zkoušku radiotelefonisty? Co to je, jak se připravit a co můžete očekávat. V článku jsou uvedeny i odkazy na potřebné informační zdroje.

Jak se připravit na zkoušku k získání omezeného průkazu radiotelefonisty?
Jak se připravit na zkoušku k získání omezeného průkazu radiotelefonisty? (Zdroj: Aeroweb.cz)

Omezený průkaz radiotelefonisty je zkouška, která Vás opravňuje k obsluze rádiových stanic na palubách letadel v České republice. Tuto zkoušku je zapotřebí vykonat před Vašim prvním solem. Respektive je potřeba ji mít vždy, pokud jste pilotem letadla, které je radiostanicí vybaveno, což je v leteckých školách pravidlem.

 

Celý název průkazu / kvalifikace je Omezený průkaz radiotelefonisty pohyblivé letecké služby a je dobré si  zapamatovat toto plné znění. Můžete být totiž, zejména při podávání přihlášky, dotazováni: A jakou vlastně chcete dělat tu zkoušku? A to se pak člověk dozví věci:-). Českém telekomunikačním úřadu (ČTú) v Praze nebo Ostravě, a to nově od roku 2005, pouze formou písemného testu z radiokomunikačních předpisů, radiokomunikačního provozu, elektrotechniky a radiotechniky. Ústní zkouška se u omezeného průkazu nedělá. Správní poplatek za vykonání zkoušky je 400 Kč. Aktuální postup podání přihlášky naleznete zde http://www.ctu.cz/main.php?pageid=43

Co je potřeba se naučit

Vzhledem k tomu, že pro účely zkoušky byly vydány otázky, včetně správných odpovědí, které si můžete stáhnout zde: http://www.ctu.cz/cs/download/zkousky-prukaz/zkousky_prukazy_radiova_zarizeni_faq_120719.pdfje zkouška poměrně jednoduchou záležitostí. Testy si můžete také přímo vyzkoušet v naší webové testovací aplikaci, kde najdete i kurz přímo k licenci omezený průkaz radiotelefonisty.

Co je potřeba znát:

Doporučuji však pro kompletní zvládnutí problematiky některou z následujících knih. Přímo pro tento účel byla vydána kniha Letecká telekomunikace. Informace v Učebnici pilota, které jsou k radiotelefonii uvedeny, jsou také dostatečné pro účely této zkoušky.

  

Jak zkouška probíhá

Zkouška samotná je záležitostí asi 2 hodin (hodina test, zbytek čekáte na vystavení průkazu). Po podání přihlášky má ČTú lhůtu 3 měsíce na to, aby Vás vyzval ke složení zkoušky. Průměrná doba je ale spíše v týdnech. Po úspěšném absolvování testu (tuším, že 80% odpovědí musí být správných) Vám ještě týž den vystaví průkaz a můžete letět. Nebo to neuděláte a poletíte také :-)), že jste v posledních pěti letech pracoval(a) nejméně 1 rok jako operátor u stanic, k jejichž obsluze je uvedený druh průkazu třeba.
Důležité upozornění nakonec: Platnost průkazu omezený průkaz radiotelefonisty končí dnem, který je na průkazu uveden, ani o den déle. Pokud tedy do tohoto data nepožádáte o jeho prodloužení, rovnou si stáhněte přihlášku ke zkoušce.

Průkaz má platnost 5 let a jeho prodloužení je pouze administrativní záležitost. Tedy v případě, že tak učiníte před vypršením jeho platnosti a prohlásíte

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Uředníci ČTU

19.06.2012 v 15:13 Cadsky

Mimořádně arogantní úředníci na ČTÚ, jak z doby za komunistů. Skoro jsem si odvykl.

Odpovědět

Ztráta omezeného průkazu radiofonisty

23.08.2012 v 9:53 Vlček Svatopluk

Dobrý den. Bohužel se mi podařilo ztratit aktovku se všemi průkazy (leteckými) při odjezdu z letiště (Sazená). Průkaz je platný do 2013. Prosím o informaci k získání kopie nebo jak mám postupovat. Velmi se omlouvám. Ing.Svatopluk Vlček,Husinecká 10, Husinec Řež, 250 68, okr.Praha východ, nar. 12.1.1953 Nová ves u Č.Budějovic

Odpovědět

RE: Ztráta omezeného průkazu radiofonisty

23.08.2012 v 14:10 Adam Zuska

Pane Vlčku, kvůli průkazu RTF musíte kontaktovat přímo Český telekomunikační úřad - tam vám jistě poví víc.

Odpovědět

Dotaz

25.09.2017 v 9:05 Nika

Nevíte, prosím, kde se připravit a přihlásit na zkoušku k získání průkazu radiotelefonisty pro lodě?

Odpovědět

RE: Dotaz

25.09.2017 v 12:19 Dalibor

Tamtéž, dělá to na ČTÚ stejný odbor jako pro letadla.

Odpovědět

Přidat komentář