Discovery: snad poletí v pondělí

15.03.2009

Discovery: snad poletí v pondělí
Discovery: snad poletí v pondělí (Zdroj: Aeroweb.cz)

Po pěti odkladech by měl v pondělí po půlnoci (0:43.- SEČ) odstartovat k letu na Mezinárodní kosmickou stanici (ISS) raketoplán Discovery. Pokud ne, hrozí letu s pořadovým číslem STS 119 další, ale tentokrát delší odklad – až do dubna, protože mu v pondělí končí tzv. startovací okno.

 Při pozdějším startu by si už posádka pod velením  plukovníka Lee Archambaulta (2. start) musela střihnout s posádkou ruského Sojuzu TMA-14 o to, kdo se připojí k jedinému volnému spojovacímu uzlu u stanice. Sojuz pod velením zkušeného Genadije Padalky totiž veze další část základní posádky ISS a „turistu“ Charlese Simoniyho.  Aby to nebylo tak jednoduché, třetího člena základního týmu expedice č. 19 - japonského astronauta – palubního inženýra Koiči Wakatu,  má přivést právě raketoplán (Simonyi se samozřejmě vrací se členy dosloužilé posádky).

Charles Simonyi  (nar. 10. září 1948 jako Károly Simonyi v Budapešti) je americký miliardář maďarského původu, je první (!) dvojnásobný vesmírný turista. 1. kosmický let k ISS absolvoval už v dubnui 2007 na palubě kosmické lodi Sojuz TMA-10, ve funkci „účastníka kosmického letu“ v doprovodu Fjodora Jurčichina a Olega Kotova. V kosmu se mu zřejmě natolik zalíbilo, že si předplatil další start, tentokráte v Sojuzu TMA-14.
 Kromě dopravy Wakaty má Discovery na ISS i důležitější úkoly – především musí dopravit poslední sadu solárních panelů, nezbytných pro zásobování stanice dostatečným množstvím energie, aby mohla pracovat v plném obsazení a plnit předpokládaný „plný“ objem vědeckých výzkumů. Kromě toho má raketoplán v nákladovém prostoru i náhradní díly zařízení na recyklaci vody (pro recyklátor, dovezený předchozí expedicí (sic!), který se zatím nepodařilo uvést do řádného provozu! Nakolik je toto zařízení důležité si můžeme představit už jen z toho, že doprava litru vody na oběžnou dráhu stojí cca 1000 dolarů…

Členové mise STS 119-Discovery


Velitel  Lee Archambault, pilot Tony Antonelli, (v popředí) Stojící zleva: astronauti Joseph Acaba,
John Phillips, Steve Swanson, Richard Arnold a japonec Koichi Wakata

Připomeňme jen, že start STS 119 Discovery se měl odehrát po čtyřech odkladech minulý čtvrtek 12. března z Kennedyho kosmodromu na Floridě v 2:20 SEČ. Byl znovu odvolán, protože při plnění vnější nádrže raketoplánu kapalným vodíkem zjistili technici únik vodíku z externího potrubního systému.

Pokus se chce NASA vyhnout komplikacím, musí se start uskutečnit nejpozději v úterý.

Mise STS-119 je bohužel už o měsíc opožděna vzhledem k problémům s regulačními ventily plynného vodíku, které byly na raketoplánu vyměněny přímo na startovací rampě. Faktem zůstává, že uskutečnit celou komplikovanou opravu tak, aby byl raketoplán v neděli (pondělí 0:43hod SEČ) připraven ke startu je téměř neuskutečnitelný úkol.

 Posádka Sojuzu TMA-14


Genadij Padalka, veliel Sojuzu TMA-14 / Mike Reed Barratt, letový specialista / Charles Simonyi, turista

Pokud se jej nepodaří do úterý 17. 3. odstartovat, další šance – jak už jsme psali výše – nastane až první týden v dubnu. Sojuz TMA-14 musí totiž z Bajkonuru startovat ve svém „oknu“ 26. 3. 2009. I když se nakonec start Discovery v pondělí po půlnoci podaří,  bude zřejmě mise STS-119 o dva dny a jeden výstup do volného prostoru zkrácena, aby si posádky Discovery a Sojuzu opravdu nemuseli střihat o zakotvení u stanice. To by pak kosmonauti Swanson a Arnold, jejichž primárním úkolem je upevnění nových solárních panelů na „pravoboku“ stanice, mohli udělat jen to nejdůležitější při pouhých dvou výstupech do volného vesmíru.

Mohlo by vás zajímat

Témata

Kosmonautika


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář