RBAR: Ve Windsoru se dějí věci!

06.06.2010

RBAR: Ve Windsoru se dějí věci!
RBAR: Ve Windsoru se dějí věci! (Zdroj: Aeroweb.cz)

Zatímco se u nás v zásadě v poklidu slaví výročí 100 let české aviatiky, v kanadském Windsoru se v závodech Red Bull Air Race stalo mnoho důležitého a pořádně napínavého. Hannes Arch se už v tréninku nepříjemně potkal s pylonem a poničil si své letadlo, Matt Hall se pak v kvalifikaci po vzoru Adilsona Kindlemanna rozhodl udělat ze svého letadla loď, ale naštěstí si vše brzy rozmyslel a bylo z toho "jen" touch and go na Detroit River.

Už v tréninku mnoha divákům zatrnulo, když kus pylonu po střetu s letadlem rakouského vítěze posledních dvou závodů Archa zůstal viset na levém křídle a výrazně tím ztížil manévrování s letadlem. Arch lehce poničil levé křidélko svého letounu a o jeho startu v druhém tréninku se rozhodlo až těsně před jeho začátkem, kdy se podařilo plošku opravit.

V kvalifikaci drama pokračovalo, když Matt Hall vybral nepříjemný pád na křídle v poslední možné chvíli a dotkl se při tom hladiny řeky. Naštěstí se ale včas zorientoval v nenadálé situaci, a ta tak neskončila neštěstím. Stroj se při incidentu stejně jako v případě Archa lehce poničil na levém křídle, a tak bývalý australský vojenský pilot do závodu nezasáhne. "Letadlo je poškozené, ale půjde spravit. Náš plán je teď trochu si odpočinout. Už jsem byl ve vypjatých situacích, všechno je fajn," prohlásil později Hall.


Jak tedy kvalifikace dopadla?

Tyto události lehce zastínily samotné výsledky kvalifikace, které si ale pochopitelně také musíme shrnout. Zvítězil Nigel Lamb před Paulem Bonhommem a právě Archem. Martin Šonka zalétl skvělý čas a bude startovat do závodu jako čtvrtý.

1

 Lamb Nigel

 GBR

 1:09.64

2

 Bonhomme Paul

 GBR

 1:10.11

3

 Arch Hannes

 AUT

 1:12.71

4

 Maclean Alejandro

 ESP

 1:13.11

5

 Dolderer Matthias

 GER

 1:13.13

6

 McLeod Pete

 CAN

 1:13.78

7

 Goulian Michael

 USA

 1:14.40

8

 Chambliss Kirby

 USA

 1:14.57

9

 Sonka Martin

 CZE

 1:16.59

10

 Besenyei Peter

 HUN

 1:16.62

11

 Ivanoff Nicolas

 FRA

 1:18.69

12

 Rakhmanin Sergey

 RUS

 1:19.08

13

 Hall Matt

 AUS

 DSQ

14

 Muroya Yoshihide

 JPN

 DNS

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář