Dreamliner překonal Atlantik

19.07.2010

Dreamliner překonal Atlantik
Dreamliner překonal Atlantik (Zdroj: Aeroweb.cz)

Včera se na letišti v britském Farnborough rozehřála půda poté, co na ní dosedl nejnovější typ stroje, který sjel z výrobní linky v Seattlu – Boeing 787 Dreamliner. Stalo se tak vůbec poprvé, co tento, v určitém smyslu revoluční, letoun opustil Spojené státy a přeletěl Atlantský oceán. Nedaleko Londýna bude hlavním tahákem zdejšího aerosalonu Farnborough International Airshow 2010.

Boeing 787 pochopitelně kromě novinářů přilákal také mnoho spotterů a leteckých nadšenců. Přitom ještě pár dní před odletem nebylo jasné, zda se do Evropy vůbec podívá. Drobné technické nedostatky se ale podařilo odstranit. „Teď mohu rozhodně říci, že v podstatě stačí přibrat palivo a cestující mohou létat,“ komentoval po přistání připravenost Dreamlineru Mike Bryan, testovací pilot Boeingu, který se přes oceán vydal spolu se svou šestnáctičlennou posádkou .

Boeing 787 Dreamliner je prvním letounem vyrobeným převážně z kompozitního materiálu, namísto obvyklého hliníku. Díky tomu slibuje nižší hmotnost, tím pádem nižší spotřebu, snazší údržbu a celkově výhodnější provoz. Přesto se projekt potýká s problémy a je možné, že i již zpožděné dodávky, plánované na konec letošního roku, budou pozdrženy do prvních měsíců roku 2011. Premiérovým odběratelem jsou japonské aerolinky All Nippon Airways.

Mohlo by vás zajímat

Témata

Boeing


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář