AKTUALIZOVÁNO: Discovery letos definitivně neodletí, počká si na únor

06.12.2010

AKTUALIZOVÁNO: Discovery letos definitivně neodletí, počká si na únor
AKTUALIZOVÁNO: Discovery letos definitivně neodletí, počká si na únor (Zdroj: Aeroweb.cz)

6. prosince - aktualizace

Derniéra slavného ratoplánu se opět odkládá. Kvůli přetrvávajícím potížím s izolací a pokračujícím kontrolám se velení letu rozhodlo posunout termín startu nejdříve na 3. února příštího roku, 7:34 SEČ. Připomínáme, že se jedná již o osmý odklad mise STS-133, jejímž hlavním cílem je doručení náhradních dílů a víceúčelového logistického modulu Leonardo na Mezinárodní vesmírnou stanici ISS.

Více informací najdete na stránkách NASA!

 

7. listopadu - aktualizace

Discovery odletí nejdříve 30. listopadu

Zpět do Johnsonova vesmírného střediska v Houstonu se předevčírem vrátila posádka raketoplánu Discovery, který měl již 1. listopadu odletět směrem k Mezinárodní vesmírné stanici ISS. Po třech technických a jednom meteorologickém odkladu startu se měl raketoplán na misi STS-133 vydat v pátek, ale při čerpání paliva přístroje zachytily únik vodíku, a velení letu přípravy na start zastavilo. A na rampě 39A Kennedyho vesmírného centra na Floridě zůstane Discovery podle nejnovějších informací nejméně do 30. listopadu, 10:05 ráno SEČ, kdy se otevře další startovací okno a raketoplán bude moct letět. Do té doby by měl tým mechaniků odstranit trhliny v izolaci nádrže, které zapříčinily pátý odklad startu.

Více informací najdete na stránkách NASA, stačí kliknout ZDE!


Foto NASA

 

5. listopadu, 14:20 - aktualizace

Ani napopáté Discovery neodletí, uniká vodík

Smůla se misi STS-133 lepí na paty. Po čtyřech odkladech startu raketoplánu Discovery vypadal plán na dnešní večer opravdu slibně, meteorologové navíc během dopoledne zvýšili prognózu možnosti startu na 70 %. Při čerpání paliva však přístroje zaregistrovali únik vodíku mezi nádrží a potrubím, které odsává plynný vodík mimo raketoplán. Přípravy na pátý startovní pokus tak Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) přerušil.

Nový termín startu zatím nebyl stanoven, ale podle vyjádření NASA k němu nedojde dříve než v pondělí. Pakliže by byl start odložen i pošesté, Discovery by mohl letět nejdříve až 1. prosince. Počasí by prozatím pondělní start ohrozit nemělo, vše závisí na případných technických závadách.

Vyjádření NASA k pátemu odkladu startu raketoplánu Discovery ZDE! (anglicky)

 

5. listopadu, 11:00 - původní zpráva

Pátý pokus pro Discovery dnes večer

Únik paliva, znovu únik paliva, nestabilní napájení záložního řízení, hrozba špatného počasí. To jsou důvody, kvůli kterým je raketoplán Discovery stále ještě na zemi, přestože jeho mise STS-133 měla začít už 1. listopadu. Dnes ve 20:04 středoevropského času se raketoplán na svůj poslední let do vesmíru pokusí odstartovat znovu. Jeho hlavním úkolem je dopravit víceúčelový logistický modul Leonardo na Mezinárodní vesmírnou stanici ISS.

Přestože byla šestičlenná posádka pod vedením plukovníka Stevena Lindseyho ke startu připravena již čtyřikrát, ani jeden z možných startů velení letu nepovolilo. Pokud by byl start odložen i dnes, bude mít Discovery ještě další tři možnosti, a to v následujících třech dnech. Další startovací okno by umožnilo raketoplánu vyletět až 1. prosince. Podle aktuálních informací je dle meteorologů šance na dnešní úspěšný start 70%. Počasí je zatím jediný faktor, který by mohl další zdržení letu zapříčinit.

Discovery, který bychom mohli nazvat nejzkušenějším raketoplánem, alespoň co se dní strávených ve vesmíru týče, se vypravuje již na na svou 39. misi a 133. let amerických raketoplánů do vesmíru vůbec. V jeho bohaté historie asi nejvíce vyčnívá mise z roku 1990, kdy vynesl do vesmíru Hubbleův teleskop.

Pokud bude dnešní večerní start Discovery úspěšný, měl by se raketoplán k ISS připojit v neděli a přistát by měl v úterý 16. listopadu na letišti Kennedyho vesmírného střediska. Start raketoplánu můžete sledovat i na internetu přes NASA TV. Průběh startovních příprav pro vás budeme sledovat i my a o případné změny budeme tuto zprávu aktualizovat.

Sledujte start raketoplánu na NASA TV ZDE!

Informace o misi na stránkách Wikipedie ZDE!

Mohlo by vás zajímat

Témata

Kosmonautika


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář