Ruzyňské přiblížení už `netůtá` ani `nepípá`

21.11.2010 4 příspěvky

Ruzyňské přiblížení už `netůtá` ani `nepípá`
Ruzyňské přiblížení už `netůtá` ani `nepípá` (Zdroj: Aeroweb.cz)

18. listopadu vstoupily v platnost změny, které odstranily z pražských přiblížení vnější a střední polohová návěstidla, známé z angličtiny spíše jako markery. Vypnutí jejich vysílání, a s tím i typického zvuku, udělalo pomyslnou tečku za rozsáhlým balíkem změn, který letos upravil texty AIPu, mapy přiblížení a zaběhlé způsoby v hlavách mnoha pilotů.

Jediné, co z ruzyňských polohových zařízení v Praze zůstalo, je radiomaják Liboc na frekvenci 372 kHz, který však také přišel o svou funkci middle markeru. Vnější návěstidla PR (Praha North) pro dráhu 24, PG (Praha Middle) a střední návěstidlo D (Dejvice) pro dráhu 31 zmizely z map zcela. Další významnou změnou, která oficiálně platí od stejného dne, avšak v praxi se používá již velmi dlouho, je vyznačení publikovaných stojánek a pojíždění na dráze 22.

Završilo se tak více než půlroční období změn, během kterého se posunuly hranice TMA a CTR, přesunuly se standardní příletové a odletové tratě včetně konečných přiblížení a přibyla publikovaná GNSS přiblížení. Všechny změny směřují jednak vstříc postupnému zvyšování přepravního objemu, a také budoucí výstavbě nové dráhy.

Ohlédnutí Jaroslava Vlasáka za letní sezónou ŘLP si můžete přečíst ZDE!

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

ILS06

21.11.2010 v 14:34 Pavel

Jak jako přibyly ILS na 06? Vždyť na 06 bylo ILS už od nepaměti. A na 13 už funguje také déle, než půl roku (tuším že od roku 2007). Spíš jste mohli zmínit zavedení GNSS přiblížení

Odpovědět

RE: ILS06

21.11.2010 v 15:24 Adam Zuska

Tak jest, Pavle. Ono ILS na 06 sice není ani 10 let, ale z mé zprávy to vyznělo, že tam není ani ten půlrok, což je samozřejmě nesmysl. Díky moc za poznámku.

Odpovědět

vysvětlení

21.11.2010 v 22:59 ace2

Mohl by někdo příblížit důvod proč při přiblížení už není k dispozici marker? Jaký je záměr? To, že nejsou v podstatě samozřejmě ničemu moc nevadí, ale stejně by mě to zajímalo. Pokud k tomu má někdo další informace...

Odpovědět

re: vysvětlení

23.11.2010 v 13:40 Pavel

Kdysi vyšel dokument, který se k tomuto článku vyloženě hodí, ale chybí mi tady. Určitě bude někde na LISu, ale tam se mi ho nechce hledat, máme ho reupnutý "u nás" na adrese http://www.vacc-cz.org/pilotstudy pod jménem Koncepce letecké navigace v ČR do r. 2020. Date 06 APR 09. Tj hlavní důvod zmizení markerů je imho cena za jejich provoz a údržbu. Traťová NDBčka je budou následovat.

Odpovědět

Přidat komentář