Na dnech NATO opět vystoupí armádní akrobatické skupiny

20.03.2011

Na dnech NATO opět vystoupí armádní akrobatické skupiny
Na dnech NATO opět vystoupí armádní akrobatické skupiny (Zdroj: Aeroweb.cz)

Na Dny NATO v Ostravě a Dny Vzdušných sil Armády České republiky zavítají v září dvě světoznámé armádní letecké akrobatické skupiny. Po pěti letech se vracejí na Letiště Leoše Janáčka Red Arrows britského královského letectva. Další hvězdou letošního ročníku budou Turkish Stars, které si v  České republice odbudou svoji premiéru.

„Je to fantastická zpráva. Dokládá prestiž, kterou mají Dny NATO v Ostravě a Dny Vzdušných sil Armády České republiky nejen u nás, ale především v zahraničí,“ podotýká Zbyněk Pavlačík, předseda sdružení Jagello 2000, které tuto akci organizuje. „Velké poděkování patří všem za podporu, kterou věnovali dojednávání těchto hvězd, protože skutečnost, že tyto prestižní akrobatické skupiny přiletí právě do Ostravy není nikterak samozřejmá. Definitivně jsme se zařadili do evropské extraligy,“ dodává.

Red Arrows se na zářijové akci představily poprvé v roce 2006 a u více než pěti desítek tisíc návštěvníků zanechalo jejich vystoupení hluboký dojem. „Byli jsme neustále dotazování, kdy přiletí Reds, nyní můžeme odpovědět, že letos,“ říká Pavlačík a dodává: „Spolu s Turkish Stars půjde o opravdové highlighty letošního programu ve vzduchu.“

Turecké hvězdy (Türk Yıldızları) jsou již pátou akrobatickou skupinou tureckého letectva. Tým byl zformován roku 1992 a poprvé se představil pod názvem Turecké hvězdy roku 1993. Jako jedna z mála skupin (v Evropě pouze švýcarská Patrouille Swiss) využívají nadzvuková bojová letadla, konkrétně obratné stíhače NF-5, které jsou atraktivně stylizované do tureckých národních barev – červené a bílé. Letouny rovněž prošly dalšími úpravami pro lepší využití v rámci akrobatického týmu. Skupina je držitelem světového unikátu, neboť v roce 2001 sledoval její vystoupení v ázerbajdžánském Baku celý jeden milion lidí.

Účast na letošních Dnech NATO v Ostravě a Dnech Vzdušných sil AČR již potvrdilo Německo a Itálie s letouny Eurofighter Typhoon, v premiéře pak Norsko s bojovými letouny F-16. Slovensko vysílá svoji elitní zásahovou jednotku celní správy, protože zářijová akce není leteckým dnem, ale prezentuje se na ní rovněž pozemní armáda, složky integrovaného záchranného systému a další jednotky ozbrojených sil, včetně všech českých zástupců, kteří již potvrdili svoji účast vloni.

Hlavní program na Letišti Leoše Janáčka v Ostravě proběhne 24. a 25. září.

Více na www.natodays.cz.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář