Na Aviatickou pouť historickým motoráčkem

15.04.2011

Na Aviatickou pouť historickým motoráčkem
Na Aviatickou pouť historickým motoráčkem (Zdroj: Aeroweb.cz)

Organizátoři Aviatické pouti, která se uskuteční 4. a 5. června na letišti v Pardubicích, své úsilí zaměřují nejen na přípravu kvalitního letového programu, ale i na zabezpečení dalších zajímavých programů pro návštěvníky.

Ve spolupráci se Správou letiště Pardubice, Českými dráhami, KCOD Pardubice a Pardubickým spolkem historie železniční dopravy vyzkoušeli 11. dubna železniční vlečku vedoucí přímo na letiště.

Dříve tato vlečka sloužila především k zásobování letiště pohonnými hmotami, ale u příležitosti letošní Aviatické pouti na ní bude zprovozněna kyvadlová železniční doprava zajištěná historickým motorovým vozem M131.1133 z roku 1949, zrekonstruovaným a provozovaným Pardubickým spolkem historie železniční dopravy.

Historický motoráček k dopravě ze zastávky Pardubice-závodiště na letiště a zpět budou moci zdarma využít pouze návštěvníci s platnou vstupenkou na Aviatickou pouť. Podobnou výhodu budou mít i návštěvníci, kteří využijí jízdu zvláštních vlaků na trase Pardubice hl. n.- Rosice n/L – Pardubice-závodiště.

Zcela jistě se bude jednat o zajímavý zážitek, protože více než šest desítek let starý motorový vůz je prohlášen za Kulturní památku České republiky. Rekonstrukce motorového vozu, který v pravidelné dopravě přestal vozit cestující v roce 1976, zahájili nadšenci již v roce 1987 a veškeré práce se v průběhu let uskutečňovaly vlastními silami bez přispění specializované opravny.

Návštěvníci Aviatické pouti tak budou moci ve dnech 4. a 5. června zažít vedle prvotřídních ukázek z bohatého letového programu i nostalgické pocity spojené s cestováním historickou technikou.

Při dopravě motoráčkem se návštěvníci dostanou přímo do areálu letiště a pohodlně se vyhnou případným dopravním komplikacím v silničním provozu.

Mohlo by vás zajímat

Témata

Letecké dny


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář