Tecnam P92 Echo Super TOW úspěšně vleká na závodech kluzáků

24.08.2011

Tecnam P92 Echo Super TOW úspěšně vleká na závodech kluzáků
Tecnam P92 Echo Super TOW úspěšně vleká na závodech kluzáků (Zdroj: Aeroweb.cz)

Letecká škola F AIR úspěšně nasadila vlečné P92 Echo Super, registrační číslo OK-QUU90, na jeho první akci – soutěž kluzáků Gradient & Club Grandprix Mladá Boleslav 2011, kterou pořádá místní aeroklub na svém letišti. Soutěž potrvá do soboty 27. srpna 2011.

Na startovní listině je 32 větroňů rozdělených do třech soutěžních kategorií a je potřeba je dostat do vzduchu všechny co nejdříve. Pořadatel má k dispozici kromě Echa Super další typy. Jsou to HK-36 Super Dimona, Z-526AFS, Z-37 Čmelák a FM-250 Vampire. Na základě pozorování z prvního soutěžního dne je potřeba poznamenat, že i z hlediska výkonu nutného k vytažení větroně do výšky 600 m AGL časy jednoho kola Echa Super s motorem o výkonu 100 koní nezaostávaly za ostatními vlečnými, ani za těmi s „velkými papíry“.

Jenom dobrá „vlečná“ k dobrému výkonu nestačí. Pilotem Tecnamu je Pavel Schoř z Aerokubu Brno-Medlánky, který má předchozí zkušenosti s vlečným „Echem“ ( P92 Echo Classic je ve vlastnictví Aeroklubu Křižanov). Pavel potvrzuje univerzálnost Echa pro aerokluby, a sice jako vynikající cvičný letoun s možností vlekání a cestování.

Osvědčení typové průkazu P92 Echo Super TOW, OK-QUU-90, obsahuje také tyto údaje:

  • vleky kluzáků do hmotnosti 600 kg,
  • vrtule SR 3000 (třílistá, elektricky stavitelná, výrobce WoodComp)
  • výrobce letadla: Costruzioni Aeronautiche Tecnam S. r. l.

Mohlo by vás zajímat

Témata

Soutěž


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář