Čeští piloti gripenů si poprvé vyzkoušeli tankování za letu

29.02.2012

Čeští piloti gripenů si poprvé vyzkoušeli tankování za letu
Čeští piloti gripenů si poprvé vyzkoušeli tankování za letu (Zdroj: Aeroweb.cz)

Dva piloti z 21. základny taktického letectva v Čáslavi včera poprvé v historii českého letectva tankovali za letu. Český pilot letounu JAS-39 Gripen se během letu sedmkrát úspěšně spojil s tankovacím letounem C-130 Hercules.

Cvičení proběhlo ve švédském Ronneby, kde se major Jaroslav Tomaňa a kapitán Petr Dřevecký od pondělí účastní leteckého výcviku. Po úvodní teorii si piloti včera vyzkoušeli manévry s instruktorem v dvoumístné verzi letounu JAS-39 D. Dnes se již letci budou školit na jednomístných strojích.


Foto ministerstvo obrany

Let majora Tomani, který si tankování vyzkoušel jako první, trval dvě hodiny a pět minut. Během něho si sedmkrát vyzkoušel spojit s tankovacím strojem a třikrát došlo k reálnému přečerpání paliva. „První tři spojení proběhla společně s instruktorem, přece jen je to pro nás nové, ale v další fázi jsem už spojení prováděl sám,“ popsal své dojmy Tomaňa.

„Schopnost tankování za letu je nezbytným předpokladem pro možnou činnost našich vzdušných sil v rámci operací Severoatlantické aliance,“ doplnil velitel Vzdušných sil AČR generál Jiří Verner.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář