Smrt pilota ATR ČSA způsobila vzácná skrytá srdeční vada

02.05.2012 1 příspěvek

Smrt pilota ATR ČSA způsobila vzácná skrytá srdeční vada
Smrt pilota ATR ČSA způsobila vzácná skrytá srdeční vada (Zdroj: Aeroweb.cz)

Za smrt velitele letounu, který zemřel 15. února při letu společnosti ČSA OK 777 z Varšavy do Prahy, může skrytá vzácná srdeční vada. Závěrečnou zprávu z vyšetřování vážného incidentu dnes zveřejnil Ústav pro odborné zjišťování příčin leteckých nehod.

"K úmrtí došlo z důvodů vzácného, skrytého onemocnění kardiovaskulárního aparátu, jehož příčiny vzniku jsou v současné době stále zcela nejasné, preventivními vyšetřeními nezjistitelné," stojí v závěrečné zprávě ÚZPLN, která čerpá z lékařské expertízy. Toto onemocnění je známé pod názvem idiopatická cystická medionekróza aorty.

Letoun ATR 42-500 registrace OK-KFN se nacházel v letové hladině 120 a kvůli zhoršené meteorologické situaci na letišti v Praze vyčkával nad bodem ARVEG. Druhý pilot, vykonávající v té době funkci pilota neletícího, náhle zaznamenal, že velitel letounu nereaguje na jeho výzvy. Ihned převzal velení letu, vyhlásil nouzový stav a povolal do kokpitu vedoucí kabiny, aby poskytla čtyřiapadesátiletému kapitánovi nezbytnou pomoc.

Letoun bez potíží přistál na dráze 31 v Praze-Ruzyni několik minut po vyhlášení nouzového stavu. Přivolaná lékařská pomoc se kapitána ujala ihned po zastavení letounu na ploše, zachránit jeho život se však záchranářům nepodařilo.

Závěrečnou zprávu z vyšetřování najdete ZDE!

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

RE:

03.05.2012 v 12:43 Radek Č.

Smutné, nicméně i toto k létání patří s provozní příručka se vznikem takové situace samozřejmě počítá. Každopádně FO a CC to zládli excelentně a zaslouží velký dík a poklonu.

Odpovědět

Přidat komentář