Otevření nového letiště Berlin-Brandenburg opět odloženo

09.05.2012

Otevření nového letiště Berlin-Brandenburg opět odloženo
Otevření nového letiště Berlin-Brandenburg opět odloženo (Zdroj: Aeroweb.cz)

Plánované otevření nového berlínského letiště Brandenburg bylo podruhé odloženo. Původní termín otevření, který připadal na 3. června letošního roku, byl přesunut o přibližně tři měsíce. Na vině jsou podle zástupců letiště problémy s požární bezpečností, konkrétně s odvaděči kouře.

Vedení nového letiště by se rádo vyvarovalo problémům, které postihly londýnské Heathrow v roce 2008 při otevření Terminálu 5. Proto už několik měsíců probíhá testování nových terminálů a vybavení letiště za pomoci deseti tisíc místních dobrovolníků. Ti testují například systém odbavení zavazadel s kufry naplněnými cihlami, aby byl test co možná nejrealističtější.

Při těchto testech byl zmíněný problém s požární bezpečností odhalen. Podle některých však nejde o jediný neduh nově budovaného letiště. Podle německého vlajkového dopravce Lufthansy je nutné věnovat pozornost mnoha jiným problémům, které odhalili v průběhu testování. O jaké problémy jde, se však Lufthansa nezmiňuje.

Odložené zahájení provozu způsobilo celou řadu dalších komplikací. S okamžitou platností musel být zrušen přesun vybavení a personálu z dalšího berlínského letiště Tegel. Do otevření nového letiště musí pokračovat v provozu Tegel a Schönefeld, jejichž provoz bude stát 15 milionů Eur měsíčně. Také aerolinky, které již začaly prodávat letenky na lety z nového letiště, musí počítat s dalšími náklady.

Letiště Berlín-Brandenburg bude po svém otevření třetím největším letištěm v Německu po Frankturtu a Mnichovu. Ročně by mělo odbavit 27 milionů cestujících, což je asi polovina kapacity frankfurtského letiště. Cena za stavbu činí 2,5 miliardy Eur.

Mohlo by vás zajímat

Témata

Aktuality


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář