Hot Pepper`s Aerobatic Freestyle Challenge 2012

09.06.2012 21 příspěvků

Přesně sedm dní zbývá do startu největšího akrobatického závodu v Evropě. Na vše podstatné jsme se proto zeptali Miloslava Lujky, generálního ředitele projektu.

Hot Pepper`s Aerobatic Freestyle Challenge 2012
Hot Pepper`s Aerobatic Freestyle Challenge 2012 (Zdroj: Aeroweb.cz)

Pane Lujko, právě dnes do závodu zbývá jeden týden. Jak se vám spí?
Trefná otázka. Vzhledem k tomu, že akce je již doslova za dveřmi, tak se o spánku nedá moc mluvit. Je to neskutečná jízda! Celý projekt je rozdělen na tisíce drobných úkolů. Jen včera jsem vyřídil 93 telefonátů a desítky e-mailů, takže jsem chodící mužík se sluchátky v uchu a neustále vybitým mobilem. Zdají se mi sny o počtu návštěvníků, o elektřině, cateringu, počasí, letadlech… Parádní je, že máme skvělý tým, na který se dá spolehnout, takže řízení celé akce si opravdu moc užívám. Vím, že to může znít jako klišé, ale výsledek je tak dobrý, jak dobrý je tvůj tým, a v tomhle ohledu jsem měl obrovské štěstí.

Můžete jmenovat konkrétní lidi?
Jen z nejužšího kruhu opravdu stojí za to jmenovat Marka Hyku, neuvěřitelně charismatického a inspirativního známého akrobatického pilota, Martina Šonku, pilota Red Bull Air Race, který nám pomáhá, jak může a Petra Kopfsteina, známého akrobata a reprezentanta, který nás vždy, když na nás jdou nějaké chmury, umí rozesmát. Tito tři piloti se kromě podílu na přípravě zúčastní i samotného závodu. Nesmím zapomenout na Blanku Miňovskou, asi nejlepší organizátorku, jakou jsem ve svém životě potkal (mimochodem nádherná baba, kterou můžou 16. června v Letňanech všichni vidět :)). Dále Tomáš Fiala, který stál s Markem Hykou u zrodu celé soutěže. Nelze nezmínit profesionální práci producenta Martina Součka, bez kterého by diváci nic neslyšeli a neviděli na velkoplošných televizích a nebyl by žádný přímý přenos, Vladimíra Machuly, který zajišťujě starty letadel, sofistikované přenosy kamer, géček a dat z letadel, Zuzce Kazdové, DJce z Hard Rock Café, která zajišťuje lidi a párty. V neposlední řadě chci zmínit Petra Melíška, který jako šéf pozemních operací zajistil, aby se vše mohlo uskutečnit, aby piloti měli svá místa, aby diváci měli co jíst a pít…


Miloslav Lujka / Foto AFC

A širší tým?
To je další asi čtyřicítka lidí v realizačním týmu plus více jak 300 lidí, kteří budou na place od ochranky, prodeje lístků, prodávajících, organizátorů, pilotů, sponzorů, moderátorů, výstavby, brigádníků atd. Ale přesto je to jiné než práce manažera v „obyčejné“ velké firmě. Tady si to prostě člověk užívá každou minutou, protože to je o lítání a o správných věcech. Prostě tým nejlepších pilotů světa v kombinaci s profesionály z komerční branže dělá výsledek, který musí stát za to. Pevně tomu věřím!

Adrenalin, kouř a akrobacie těch nejlepších na světě - to je Aerobatic Freestyle Challenge!

Pojďme tedy k akci samotné. Co je vlastně Aerobatic Freestyle Challenge?
Marek Hyka dostal nápad udělat něco, co tu není, co tu chybí. Opravdový adrenalin, kouř, lítání, akrobacie s těma nejlepšíma na světě. Nic složitého a překombinovaného a hlavně něco, co bude bavit, protože divák bude se zatajeným dechem čekat, co přijde. Celý den bude trumfovat jedno vystoupení za druhým a nezapomeneme udělat i něco pro lidi, kteří lítání milují, ale z nějakého důvodu létat nemohou. Naše akce bude jiná než všechny ostatní.

V čem? Hodně lidí srovnává AFC se závody Red Bull Air Race.
Naší soutěží Hot Pepper`s Aerobatic Freestyle Challenge nekonkurujeme ani komerčnímu seriálu Red Bull Air Race, ani leteckým dnům či akrobatickým mistrovstvím. RBAR chápeme jako absolutní adrenalin, postavený na profesionální a striktní značce. Je to race – pylony a géčka. Diváci u nás neuvidí ani práci hasičů, policie, záchranářů, historická letadla, psovody atp. Nejsme ani konkurenti klasických akrobatických závodů, kde se lítá přesně podle pravidel, hodnotí se přesně… AFC je pro všechny srozumitelná akrobatická soutěž, a hlavně chceme bavit diváky jedním dechem od začátku až do konce. Právě tak je koncipovaný celý program – nejprve sestava stejná pro všechny a poté freestyle – volná ukázka, kde se bude hodnotit umělecký dojem. A ke zdárnému průběhu nám pomůže desítka hlavních aktérů – špička akrobatických pilotů.

Čmal, Kapaninová, Lemordantová a další… Jak bylo náročné přesvědčit k účasti tak zvučná jména?
Naše pravidla říkají, že kvalifikovat se může jen ten, kdo se umístil v TOP20 na mistrovství světa v akrobacii v nejtěžší kategorii Unlimited. Zde patří obrovské poděkování Marku Hykovi – nebýt jeho, tak piloti ani soutěž není. Jsou to mistři světa, ale zároveň obyčejní skromní lidé, kteří chtějí pomoci jednak leteckému sportu, a zároveň naší soutěži. Marka znají, mají v něj důvěru, a koncepce soutěže se jim líbí, proto přijeli a předvedou maximum svého umění.

Můžete tedy krátce shrnout průběh akce?
Piloti budou létat již od 14. června a budou sbírat body. 16. června nastane v Letňanech vlastní vyvrcholení soutěže – ten hlavní den, kdy se vše rozhoduje. Tajná sestava, kterou se piloti dozvědí jen pár hodin před vystoupením, a drobné rozdíly mezi těmi nejlepšími – to jsou hlavní pilíře soutěže.

Jak dlouho se piloti na takové vystoupení připravují?
Nejdříve je důležité říci, že všichni piloti mají standardní akrobatické figury špičkově natrénovány. Ve vztahu k naší soutěži, všichni piloti mají připraveno zázemí pro trénink již od pondělí 11. června, kde jim je k dispozici Marek Hyka, a mohou trénovat dle libosti. Tohoto například využije od úterý také Světlana Kapaninová a Viktor Čmal z Ruska.

A hodnocení?
Rozhodčí ohodnotí každou figuru na škále 1-10 bodů. Každá figura je zapsaná v akrobatickém katalogu a má svůj koeficient a ten se bude násobit známkou, kterou dá rozhodčí. To vše se sečte a kdo má nejvíc, tak vyhrává. Laicky vzato se systém hodnocení dá přirovnat k desetiboji. :) To, že chceme držet špičkovou kvalitu soutěže, myslíme vážně, proto jsme kladli velký důraz také na kvality rozhodčích. Porota je složena ze čtyř velkých jmen: L. G. Arvidsson, Klaus Srot, Gábor Talabos a Philippe Küchler. Rozhodně ale nechceme, aby byli rozhodčí jediní, kdo ten závod pochopí. Proto je součástí soutěže freestyle a počkejte, až uvidíte kobru Martina Šonky, kdy jeho letadlo doslova stojí pár metrů nad zemí pěkně natažené – je to neuvěřitelný pohled bez ohledu na jakékoliv body.


Foto AFC

Na co se může vítěz AFC 2012 těšit?
Možná bude odpověď pro čtenáře překvapením, ale připravili jsme vkusné skleněné poháry. To bude jediná cena, kterou ti nejlepší závodníci dostanou. Přejeme si, aby závod nebyl o finančních výhrách.

I tak se ale žádná akce neobejde bez diváků. Pověst řady povedených akcí doplatila například na špatnou organizaci dopravy, jak toto řešíte vy?
Máme zajištěnu spolupráci s městskou policií, hasiči, záchrankou a dalšími složkami. Výhoda je, že na soutěž Hot Pepper`s Aerobatic Freestyle Challenge mohou diváci dorazit metrem, autobusy a máme zajištěno také parkování. Nicméně bude záležet na počasí, počtu návštěvníků, a rozhodně bych všem doporučil využít hromadné dopravy.

Na velkoplošných obrazovkách uvidí diváci přímo do kokpitů!

Je možné do Letňan během dne také přiletět?
Ano, letiště je otevřeno pro přílety účastníků v dopoledních hodinách a pro odlety v podvečer. Rádi uvítáme návštěvníky-piloty, jen bych doporučil dopředu zavolat na letiště a nezapomenout se podívat na NOTAMy.

Slibujete perfektní podívanou pro každého návštěvníka. Jak daleko od diváků budou probíhat ukázky, aby se maximálně snížila šance podobného neštěstí jako loni na závodech v Renu a zároveň abyste naplnili svůj slib?
Bezpečnost diváků je pro nás prvořadá. Celá soutěž i doprovodný program jsou koncipovány tak, že kdyby došlo k nějaké technické závadě, tak veškeré vektory letících letadel jsou směřovány v maximální míře mimo oblast s diváky. Dále existují bezpečnostní zóny tak, aby nedošlo k ohrožení diváků, a letadla létají 100 metrů od nich. Řekli jsme si ale, proč nezprostředkovat divákům rovnou detailní zážitek třeba i z kokpitu, a proto máme připravený unikátní systém, který bude přenášet živé obrázky přímo z letadel. Veškeré dění na letišti zachycuje šest profesionálních kameramanů, kteří budou jako snipeři umístění na okolních střechách, ranveji, mezi lidmi, a to vše „poteče“ do přenosového vozu, střižny a na obří LED televize, na které bude skutečně dobře vidět.


Foto AFC

A na jaký doprovodný program se mohou návštěvníci těšit?
Hlavním tahákem vedle soutěže bude speciální host, kapela Support Lesbiens, která vystoupí po vyhlášení souteže v podvečer a odehrají plnohodnotný koncert. Po celý den budeme pracovat s emocemi diváků, v 09:30 se otevřou brány a v 11:00 to vypukne průletem stíhačky L29, která probudí i ty poslední sobotní spáče :). Chceme lidem také ukázat, že akrobacie s opravdovými letadly je možná hůře dostupná pro nás smrtelníky, a proto jsme dali po pečlivém výběru také prostor RC modelářům.

No, RC modeláři zase takovou raritou na podobných akcích nejsou…
Tohle také nebudou leda jaké modely. Jsou to dvě obří nekolikametrová „ercéčka“, která jsou schopná to pořádně natřít i skutečným letadlům a jejich pilotům. Jsou na setiny sekund sladěné na připravenou hudbu, dokáží roztancovat letadlo visící na vrtuli a další kousky, které by pro normálního akrobata-smrtelníka byly buď hodně nebezpečné, nebo téměř neproveditelné.

Částečně už jste nakousl, že má být součástí AFC 2012 také charitativní akce. O co půjde?
Na světě je hodně lidí, kteří mají sen být pilotem, vyzkoušet si řídit letadlo, ale z nějakého důvodu třeba nemohou. Přitom heslo této charitativní akce zní „Sky is the limit“. Zkusíme tedy probourat všechny překážky, které lidem stojí v cestě k létání, a necháme se omezovat pouze nebem. Nechci moc prozrazovat, ale pár lidí si uskuteční svůj sen být skutečným pilotem již 16. června v Letňanech v rámci Hot Pepper`s Aerobatic Freestyle Challenge. Nechte se překvapit!


Foto AFC

Jak je to s cenami vstupenek?
Vstupné se snažíme držet stejné nebo o něco nižší než na klasických leteckých dnech. U nás navíc divák dostane plnohodnotný koncert Support Lesbiens a celý den nabitý adrenalinem vás vyjde levněji než leckterá návštěva v ZOO. Pokud byste měli jít na koncert, necháte tam 300 korun minimálně, podobě stojí divadla a o kousek níž kina. U nás máte celodenní program, koncert – to vše za naprosto lidových 250 korun. A víte co? Na spoustě akcí vás pořadatelé natáhnou na drahých cenách za vodu, pivo nebo jídlo… U nás máte pivo za 35,- a občerstvení od jedné profesionální firmy, tedy žádná matějská, přepálený tuk a přemrštěné ceny.

V úvodu jsem se ptal na kvalitu vašeho spánku. Na závěr tedy trochu jinak – jaké máte sny do budoucna, třeba i v souvislosti s Aerobatic Freestyle Challenge?
Své sny a plány neměníme, rádi bychom každý rok uspořádali minimálně jeden takovýto závod v České republice a do budoucna plánujeme i jeden ročně mimo ČR.

A nějaký vzkaz čtenářům?
Přijďte se všichni podívat na Hot Pepper`s Aerobatic Freestyle Challenge 16. června v Letňanech, kde vás od 09:30 čeká den plný zábavy, napětí, adrenalinu, kouře, hudby, letadel, a to vše s bohatým doprovodným programem, akrobatickým kluzákem, obřími RC modely atd. Parádní airshow s akrobatickou soutěží nejlepších pilotů světa a jako bonus plnohodnotný koncert kapely Support Lesbiens. Těšíme se na vás!

Oficiální stránky Hot Pepper`s Aerobatic Freestyle Challenge najdete ZDE!

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Jdu tam!

09.06.2012 v 13:09 Petr

Parada,listek z mam koupenej a tesim se tam jako malej:-)

Odpovědět

A děti ?

11.06.2012 v 9:12 sumy

Ať koukám jak koukám, nikde na stránkách AFC ani ticketpro nevidim, jaké je vstupné pro děti nad 6 let, či zda existuje rodinné. Docela mě to mrzí, protože to je věčná klasika-kdo má víc jak 2 děti, ten má smůlu :-( Máme 4 děti a jen jedno pod 6 let. Tedy představa 1250,- vstup, 100,- parkování :-( No ale dětem to upřít nemůžu. Vždyť i ten nejmenší (v sobotu mu byli 2 roky)musí každé, ale opravdu každé ráno na You Tube vidět promo video Roba Holanda (mimochodem doporučuji) jinak odmítá jít na snídani :-)

Odpovědět

Deti

11.06.2012 v 23:01 Miloslav Lujka

Vezmete deti do 18 let a ochrance reknete at Vas pusti, reknete jim me jmeno. Pokud bude problem at me vyvolaji na vysilacce. Krasny den, Mila

Odpovědět

RE: Deti

12.06.2012 v 9:53 sumy

Mnohokrát děkuji, toto je opravdovým důkazem, že heslo „Sky is the limit“ není ve Vašem pojetí "prázdným" zvoláním. Ještě jednou upřímě děkuji. Právě jsem na Ticket Pro koupil tři dospělé vstupenky a nezbývá než se těšit na sobotu. Sumy-Michael Hanzal

Odpovědět

dotaz k programu

12.06.2012 v 15:02 Jivo

Bude i nějaké skupinové vystoupení? Docela nerad jsem nenašel info o modrostříbrných Z-50 The Flying Bulls.

Odpovědět

Kudy kam

12.06.2012 v 15:11 GArfield

Nikde na webu akce nejsou žádné bližší informace kudy se na letiště dostat, kolik je vstupu a kde, jak bude vypadat prostor pro diváky a podobně. Zejména to první jakoby naznačovalo, že o návštěvníky moc nestojíte. Prostě letiště Letňany, tečka v mapě, a poraďte si jak umíte.

Odpovědět

MB

12.06.2012 v 15:17 Pete

Škoda jen , že se to kříží s Mladou Boleslaví, rád bych to viděl obé, pokud bude příští ročník, nešlo by s tím něco dělat? Přeju hojnou návštěvu a začátek tradice.

Odpovědět

RE: Kudy kam

12.06.2012 v 15:28 Pete

To Garfield, je tam stanice metra a řečeno s klasikem - "pak už to musíte najít..." To JIVO - Jeden z důsledků akcemi nabitého dne,budou v MB na Dobovém leteckém dnu.

Odpovědět

Přílety

12.06.2012 v 15:28 Tom

Chtěl bych se zeptat na přílet vlastním letadlem. Budete řešit nějaké sloty, nebo tomu necháváte volný průběh? Děkuji

Odpovědět

RE: Přílety

12.06.2012 v 15:32 Adam Zuska

Viz webové stránky akce: "Návštěvníci, kteří budou chtít přiletět vlastním letadlem, by měli mít zakoupenou platnou vstupenku. Informace o příletu na letiště (poplatky atd.) lze najít na webových stránkách letiště Letňany (LKLN). Doporučujeme přílety do 10:30 dopoledne, odlety po skončení programu v 17:30. Nezapomeňte se řídit NOTAMy." Čili asi žádné sloty, jen se ideálně dostavit do půl jedenácté...

Odpovědět

Skoda

12.06.2012 v 20:51 Jivo

Tak to je skoda. Toto bude jiste super podivana a LKLT je "moje" letiste. Ale ja jsem tu paradu na Z50 v Pardubicich nevidel. A ted babo rad. A pritom to je tak 10min letu. Uz ted je problem si zaridit free weekend. Vypada to na pana/orel.

Odpovědět

Letňany a Boleslav

13.06.2012 v 9:21 J.S.

Také je mi líto, že se zrovna sešly takové dva velké programy současně a také bych rád viděl aspoň zčásti oba. Řešení snad existuje, dokonce i bez auta. Dopoledne v Letňanech alespoň na "rozjezdy", program v MB naštěstí začíná až v 15 hod. Varianta bez auta: kolem půl druhé jede rychlík a staví i ve Vysočanech (nebo na Hlavní nádraží přímo metrem), v MB má být tuším 14.34. Z nádraží pěšky do kopce na letiště asi 25 minut, takže bez zpoždění vlaku se dají přesně stihnout úvodní Gripeny. Ale stejně by se takové akce měly pro příště nějak koordinovat!

Odpovědět

RE: Skoda

13.06.2012 v 9:41 Pete

No, s trochou štěstí by se to dalo stihnout, v MB jsou psáni okolo sedmnácté hodiny, +- počasí.

Odpovědět

dodatek

13.06.2012 v 10:41 Pete

P.Šonka je psán na obě akce, a FB budou pouze v MB /ověřeno / Inu, budeme kolovat... :-)

Odpovědět

Letiště Letňany VSTUP

13.06.2012 v 20:23 Minos

Dobrý den, zajímalo by mě jestli někdo neví zda po zakoupení vstupenky bude možné areál opustit a zase se do něj vrátit. Např s páskou na ruce či tak něco. Mám nějaké povinosti kousek od letiště a musel bych párkrát zapendlovat. Díky za info Jakub

Odpovědět

Komentáře

18.06.2012 v 3:29 Agjan

Pěkná akce, ale kdo jste tam byl: jak se Vám líbil komentář a nezkazila Vám dáma za mikrofonem trchu dojem z celého jinak profesionálně dobře odvedeného odpoledne?

Odpovědět

RE: Komentáře

18.06.2012 v 11:22 MartinL

Zkazila. Její nepříjemný a nekultivovaný projev se slušně řečeno neoriginálním humorem byl běsem, před kterým se bohužel nebylo kam schovat.

Odpovědět

Zkazila a velmi

18.06.2012 v 15:52 Luboš K.

....zkazila a velmi. Nepochopil jsem, proč nám všem 3x řekla, že musí na toaletu. Po návratu z wc nezapomněla řici, že se vrátila z toalety. Chvíli na to ji patrně někdo sáhl na "pozadí". To komentovala slovy "neblázni, co kdybych neměla spodní prádlo". Nejsem puritán, určitě ne. Kolem sebe jsem viděl sedět hodně maminek s dětmi, ale tomuto "fóru" se nesmáli snad ani puberťáci. Jako profesionálka se mohla naučit alespoň jména pilotů (už ze slušnosti k nim). Její komenáře jako "on se tam nějak zatočil" snad ani nemá cenu komentovat (myslím, že nás provázela Lucie Šilhánová z E2. Štěstí, že komentář závodu převzal někdo jiný. Při vybírání nějaké "miss" opět zářila se slovy ukaž zadek, kdy létá na obloze SU. Vážně zlý!!! Mrzí mne další věci: Na vstupence napsáno od 14:00 létalo se od 13:00. Nevím jak to bylo s L29 nebo i jiné slíbené ukázky např. Zero, nějak neseděl program, nic neproběhlo(u L29 asi chápu, ostatní nevím). Pro dva za 700+100 velmi slabé, čekal jsem více. Vystoupení a výkony pilotů - "exceletní" - jediné pozitivum, ale pokud příště.... hodně si to rozmyslím.

Odpovědět

Komentátorka

21.06.2012 v 7:58 Michal

Jo, ta komentátorka byla děsná. My, kdo jsme tam museli vydržet celý den, to dokážeme "ocenit" obzvlášť. Komentovat neuměla, érům nerozuměla a vtipná taky nebyla. Nádherný vystoupení akrobatickýho větroně nikdo neviděl, protože ta .... vůbec netušila, že to nějaký vystoupení je. Hůza. Akce jinak moc pěkná, ale tenhle zážitek bych si odpustil. Na leteckém dnu má komentovat někdo, kdo to umí a létání rozumí.

Odpovědět

Komentář

21.06.2012 v 23:44 Ivana

L. Šilhánová byla svá, ono je těžké trefit se do vkusu všem, nicméně taková drobnost rozhodně nepokazila zážitek z excelentní show, skvěle připravené, nikde nic "nehaprovalo", počasí jako na objednávku...velký dík pořadatelům, klobouk dolů, pane Lujka a ostatní! Příští rok vyrazíme zase, sice to je od nás dálka, ale stálo to za to!!

Odpovědět

Re:Komentář

22.06.2012 v 7:51 Vojta

Tak to jsme Ivanko byli asi každý na jiné akci. Tato akce mi přišla jak pouťová atrakce pro masy. Pokud dorazil někdo, kdo o létání něco ví, chtěl se něco zajímavého dozvědět, tak byl zklamaný snad úplně ze všeho... Byl jsem na akci celý den a nemohl jsem se zbavit dojmu, že se pořád na něco čekalo a hlavně nikdo nevěděl na co...

Odpovědět

Přidat komentář