SLZ plocha Mělník není schopná provozu, z dráhy je oranice

05.11.2012 18 příspěvků

SLZ plocha Mělník není schopná provozu, z dráhy je oranice
SLZ plocha Mělník není schopná provozu, z dráhy je oranice (Zdroj: Aeroweb.cz)

Plocha Mělník, určená pro provoz ultralehkých letadel a jiných sportovních létajících zařízení, je od víkendu neschopná provozu. Místní dráha je rozorána. Upozornění visí od víkendu na stránkách Letecké amatérské asociace ČR. Podle serveru Blesk.cz se zde naplno rozhořel boj mezi majitelem pozemku a aeroklubem, který zde sídlí a plochu spravuje.

Přistávací a vzletovou plochu i nedalekou příjezdovou cestu nechal o víkendu rozorat její majitel, Jiří Jan Lobkowicz. Potomek známého šlechtického rodu, který získal plochu v restituci, tvrdí, že pozemek je v katastru zanesen jako orná plocha, proto letiště zoral. Piloti z aeroklubu však důrazně oponují, že je pozemek je předmětem soudní pře, je zaplombován a do rozhodnutí soudu s ním nemá být nakládáno. Už v roce 2011 navíc Nejvyšší soud rozhodl, že plocha smí být nadále využívána pro provoz letadel a vrtulníků.

 

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

nerad připomínám

05.11.2012 v 21:30 Pujman

svůj článek http://www.aeroweb.cz/clanek.asp?ID=1273&kategorie=3 tady v Aerowebu.

Odpovědět

Kníže

06.11.2012 v 0:45 Tex

Na pozemky je dle katastru také uvalena exekuce... (kromě soudní pře)... Pan kníže dokazuje že něco zničit (v tomto případě letiště) je velmi snadné vybudovat nikoliv... Modeláři již utekli...

Odpovědět

PF

06.11.2012 v 11:58 St.Guenther

...především hlavním viníkem této situace je stát a Pozemkový fond, protože státní orgány fatálně (možná záměrně) porušily své vlastní restituční zákony, což ostatně potvrdil i Nejvyšší soud. Tyto pozemky vůbec neměly být podle restitučního zákona vydány, ale Pozemkový fond měl podle zákona vydat náhradní pozemky ve stejné výměře a přiléhající k restituovaným pozemkům, aby mohly být zceleny. Další věc je, že na tyto pozemky byla uvalna exekuce, protože J.L. se s bývalou manželkou Betinou odmítl po rozvodu vypořádat a ta ho logicky zažalovala i o tyto konkrétní pozemky. S těmi nesmí (v katastru zapsaný majitel) tedy do konečného rozhodnutí soudu nesmí svévolně nakládat, jak se právě stalo, protože teprve rozvodový soud určí, kdo je faktickým vlastníkem (a to i s přihlédnutím k rozhodnutí NS ohledně letiště)...suma summárum v tomto případě došlo rovnou ke třem přečinům, či dokonce trestným činům, ve dvou případech došlo k nerespektovani rozhodnuti soudu, a ve třetím případě vy se mohlo jednat o podezření z obecného ohrožení vzhledem k znepřístupnění zásobárny pohonných hmot m.j. pro IZS ČR a zároveň pokud by někdo musel nouzově přistát a vzhledem k zlikvidované dráze byl ohrožen na zdraví i pilot, či posádka po případné havárii.

Odpovědět

plocha SLZ

06.11.2012 v 16:06 Fanda

Podle veřejně dostupných zdrojů je Mělník-Hořín plochou SLZ, čili nepožívá zákonné ochrany v příslušných paragrafech jako letiště. podle katastru nemovitostí nemá zkolaudovanou dráhu jako dopravní stavbu. Na tomhle pozemku se dokonce podniká a nabízejí se vyhlídkové lety, viz www.aerocentrum.cz Je možné podnikat na cizím majetku - pozemku bez souhlasu či nájemní smlouvy s majitelem, ať už to je kdokoli ?

Odpovědět

plocha SLZ

07.11.2012 v 12:54 Martin

Jak je to s touto plochou je vidět,jak je to se vším v této republice.Orgány - policie šla prosit pana traktoristu,aby to neoral a on to přesto celé zoral.Skutečně výsměch všem lidem,kteří se o něco snaží a druhý může jen likvidovat.To,že je zde vrtulník záchranných složek a díky zorání nemůže na start by se mělo okamžitě řešit.Jsou ohroženy životy lídi.Začněte jednat a podávejte trestní oznámení,na co čekáte???

Odpovědět

Jak je to s provozovatelem

07.11.2012 v 15:17 Petr

Vážení,mě by zajímalo totéž co Fandu.Jak je to v ČR s právním státem všichni víme, soudy si případ přehazují léta jako horký brambor, nejsou schopni se shodnout a důvěryhodně a spravedlivě rozhodnout.Vlastník pozemků je bohužel ten poslední v řadě.V médiích se tradičně rozjela dehonestační kampaň proti p.J.L.ve stylu ošklivý vlastník, hrabivý kapitalista, emigrant a ještě k tomu rozvedený, škůdce nás všech a LZS taky.Předpokládám, že kdyby J.L. / předkům ty pozemky nepatřily, pozemkový fond by je těžko vydal.Nikde jsem ale nečetl, že by provozovatel nabídl J.L. odkoupení pozemků a ten to odmítl, případně že má provozovatel v ruce právoplatně uzavřenou nájemní smlouvu.Pokud by to tak bylo, nebyl by důvod se soudit a vlastník by to letiště nenechal zorat.Takže z toho všeho cítím tradiční českou vyčůranost, jak vydrbat s vlastníkem. Necháme to na soudech, k tomu nabudíme veřejnost a postavíme se do role ublíženého.Ale rád se nechám poučit, pokud je ti úplně jinak.Adame, myslím, že celý případ stojí za pořádný článek, nejen za krátkou zprávu.Spousta letišť v ČR je na tom určitě podobně.Předem děkuji tomu, kdo mi odpoví a udělá v případu jasno.

Odpovědět

no...

07.11.2012 v 15:35 Vojta

No, na dotčené pozemky pod letištěm byla uvalena exekuce a navíc existuje pravomocné rozhodnutí soudu, které říká, že zde má být zachováno letiště včetně všech souvisejících potřebných ploch... Bohužel se opět ukazuje, že v tomto státě vede drzost a arogance nad právem a zdravým rozumem. Celé je to o lidech a nátuře našeho národa. Vsadím boty, že velká většina našich občanů by se v pozici knížete chovala úplně stejně, protože tento buranismus a opájení se mocí je nám tak nějak vlastní. Zákony? Justice? Bohatší a silnější vyhrává...

Odpovědět

o životy nejde...

07.11.2012 v 16:29 Tomáš

@ Martin: Vrtulník záchrnné služby může přistát kdekoli, klidně vedle silnice, takže bych se v tomhle sporu nedovolával emocí stran ohrožení životů a zdraví. To je trochu nefér, a hlavně směšná argumentace. Jinak je celá ta kauza dokladem stavu vymahatelnosti práva v naší zemi. Nešťastnému majiteli pozemku došla trpělivost, a nemá náladu se další roky jalově soudit, a nešťastný uživatel pozemku je v loji, může jít k soudu sám, a v roce 2020 si povíme jak to dopadlo. A na čí straně je pravda je ve hvězdách. Dovedete si něco podobného představit ve skutečně civilizované zemi...?

Odpovědět

Umíte číst???

07.11.2012 v 18:00 Tonda

Buďto jste zaseklý gramofon nebo neumíte číst. Kolega St.Guenther tu již jednou fundovaně napsal, že majitel pozemku neměl právo s ním nijak nakládat. Tak by bylo dobré tu přestat neustále plácat nesmysly o tom, jak má majitel pozemku právo rozvorat klidně i letiště bez ohledu na cokoliv... V tomto případě neměl a nemá. A vovovo tom to je. Celý případ mi připomíná události, které v jiném měřítku vídáme dnes a denně všude. Vadí nám sousedův pes? Otrávíme ho. Vadí nám veřejná cesta přes náš pozemek, zasypeme jí sutí a ještě přidáme pár střepů a hřebíků. Jede pře námi pomalu auto? Vybrzdíme ho. Řídič nás nechce pustit do autobusu? Rozbijeme mu čelní sklo. Dnes a denně na každém kroku případy podobné idiocie. No a tady je další.

Odpovědět

umíte číst???? - Tonda

07.11.2012 v 21:44 Petr

Vážení, přijde mi si tu o sobě pár lidí myslí že snědli všechnu moudrost světa. :o) Umíte si představit, že zemědělec má v exekuci majetek. Co to pro něj znamená? Myslíte si, že musí přestat obhospodařovat své pozemky? orat je, séct je, sklízet urodu atd... ?!! Ne, nesmí s pozemnky nikterak nakládat ve smyslu prodeje, převodu na jinou osobu atd... Vlastník, v tomto případě kníže přeoral svoji půdu, která je v katastru stejně vedena jako půda orná. Neudělal dle mého "bohužel" tedy nic čím by porušil zákon. A že na této parcele bylo letiště! Ano, ale jaký nájemný vztah měl aeroklub a JJL nikdo z nás dvou neví, zda a jakou měli smlouvu, zda obě strany žádně plnili vše jak bylo uvedeno ve smlouvě ( nájem, sekání atd ) nevíme. ..... Osobně Vám radím, zajděte se podívat, zda máte svůj RD, či chalupu řádně zapsanou v katastru, protože případů, že po digitalizaci map Váš dům stojí na cizím pozemku je několik...

Odpovědět

Díky Petře....

07.11.2012 v 22:18 Petr

Už jsem se začínal pomalu bát, že jsem tady téměř jediný, komu ten "komunismus" nezlikvidoval mozek a používá selský rozum.Dokud se nedozvíme, zda měl provozovatel SLZ svoje podnikání na cizím pozemku s vlastníkem nějak smluvně upravené,nepohneme se z místa.A pokud neměl a spoléhal na soudy, že to za něj "vyřeší" tak odkazuji na svůj příspěvěk výše.

Odpovědět

plochaSLZ

08.11.2012 v 7:39 Martin

Jo,jo,máte všichni pravdu.I ten soud mohl špatně rozhodnout.A skutečně,jak píše Petr o Vašem domě,zkontrolujte si na katastru,zda skutečně ten dům je ještě na Vašem pozemku a zda vůbec je psán na Vaše jméno.Plná moc na úřadech dělá divy.Nemusíte ani nic tušit a Váš domek bude hned zapsán pod jiným jménem,tedy jiným majitelem a jste v háji stejně,jako již nyní rozorané letiště.Skutečně jsme národ,kde nesmíme mít míň než druhý a uděláme pro to vše aby to tak nebylo.Takže napřed kontrola na katastru o svoje pozemky a kdo zjistí,že to nemá v pořádku ať se tu rozepíše a můžeme se o tomto neustále bavit a psát,jaký tu máme všude bordel.

Odpovědět

Co je ze tím skutečně

08.11.2012 v 12:22 TeX

Ono je za tím toto a kníže kašle na soudy... http://www.lidovky.cz/princ-lobkowicz-postavim-dve-vesnice-dwu-/ln-bydleni.asp?c=A110613_210726_ln-bydleni_hs

Odpovědět

RE: plochaSLZ

08.11.2012 v 20:33 Petr

Nejsem vysokoškolák, nejsem inženýr vlastně nejsem nikdo... jsem jen obyčejný balík z vesnice..... Jediné co vím a za co dám obě ruce do ohně je to, že ten bordel který je v ČR není způsoben vládou, soudy, ale námi. Protože ať kdokoli vymyslí jakýkoli zákon ( ať je to hovadina nebo rozumný nápad který by pomohl všem ) my češi budeme hledat milion důvodů proč a jak ho obejít, než aby jsme našli jeden důvod přoč ho dodržovat! A nepište mi tu teď, že ten nedodržuje tohle a jiný zas toto.... Každý si zameťme před svým prahem a upřímně si řekněte, patřím mezi ně! Taky hledám jak vše obejít. Nemusí to být v zákonech, stačí ve Vaší práci.... jak se vymlouváte, že tohle nejde, protože a tohle taky ne... :o) Jsme prostě takový a proto jsme tam, kde jsme, a dokud se tohle nezmění v nás tak se z místa nehneme :o( Prima den a přeji kolik startů, tolik přistání.

Odpovědět

RE: RE: plochaSLZ

09.11.2012 v 17:40 Vladimír

Naprosto s Tebou Petře souhlasím a jsem rád, že se někdo odváží něco podobného napsat. Samosebou, že mezi ty, kteří by si měli zametat před svým prahem patří i politici, soudci... a musí zametat o to víc, o co víc je na ně vidět. Přeji taktéž krásné polítání pro radost a bez malérů.

Odpovědět

Selský rozum a slušné chování

09.11.2012 v 19:54 Jarda

Všichni co tady píšete milujeme létání to je jasné,ovšem musíme pro to také něco udělat...Pozemek na ,kterém chceme startovat patří cizí osobě tak musíme mít s ním smlouvu platit nájem nebo daný pozemek odkoupit.Kdo v tomto případě jednal s vlastníkem a co Vám zdělil.Zadarmo Vám nikdo nic nedá a jestli je pozemek v exekuci to je druhá věc.Do té doby musí být vztah řádně řešen nájmem nebo odkupem a pak byste oranici neviděli.Vše je na domluvě a věřím že člověk který disponuje takovým majetkem nemá v hlavě seno a jistě by chtěl domluvit.Znám tyto případy a pokud se s Vámi nedohodl a v katastru jsou pozemky opravdu vedeny jako orná půda tak jí může takto využívat a nic s tím nenadělá nikdo.Místo nadávání jste se měli sejít a domlouvat se jak vše vyřešit.No i teď by to šlo i když to bude stát víc peněz.Jsem o tom přesvědčen.Přeji úspěšné jednání a hlavně si nemyslete že to vyřeší soudy. Jarda

Odpovědět

rozorání letiště

16.11.2012 v 21:49 Kováč

Pan Lobkowicz se zachoval jako typický šlechtic.Ještě že se šlechtické tituly u nás zrušily.

Odpovědět

Milý Martine a další, co se vymlouváte

26.11.2012 v 12:50 Tom

Údaje v katastru pod svými nemovitostmi mám v pořádku a vy byste mohli mít taky - ale musíte si to zařídit SAMI a ne operovat s city a pocity. Louku na ty 2 starty týdně používám po dohodě s majitelem - nemusím vše vlastnit, něco mi stačí užívat. Jak už zaznělo, zákaz nakládání nebo "plomba na katastru" = nelze pozemek prodat, směnit, využít jako jistinu atd. ale LZE ho využívat a obhospodařovat, jak zákon umožňuje. Což je přesně to, co se stalo. Měli byste vy svazarmovci být vděční, že jste si tam mohli poletovat tak dlouho. Navíc se myslím k tématu vyjadřují hlavně lidé, kteří mají máslo na hlavě.

Odpovědět

Přidat komentář