Airbus A350 spatřil světlo světa, čekají ho venkovní testy

27.02.2013

Airbus A350 spatřil světlo světa, čekají ho venkovní testy
Airbus A350 spatřil světlo světa, čekají ho venkovní testy (Zdroj: Aeroweb.cz)

Z montážní haly v Tolouse byl poprvé pod sluneční paprsky vytažen nejnovější z rodiny airbusů - A350, uváděný též s přílepkem XWB (extra wide body), značící jeho široký trup. Po sérii pozemních zkoušek, testujících pohyblivé části letounu a jeho celkovou konstrukční stabilitu, ho nyní čekají testy palivové soustavy a spojovacích systémů. Výrobce letounu o tom informoval na svých stránkách.


Foto Airbus

Vytažený Aibus A350, který na první pohled zaujme svými spíše "boeingovskými" winglety na koncích křídel, je až na motory kompletní. V budoucny by měly být jeho verze -800 a -900 osazeny pohonými jednotkami Rolls Royce Trent XWB, které v první půli února schválila do provozu Evropská agentura pro bezpečnost letectví (EASA).

Airbus také během února oznámil, že pro tento nový typ nepoužije nové lithium-ionové akumulátory, ale vsadí na osvědčené starší baterie se směsí niklu a cadmia. Reaguje tím jednoznačně na problémy konkurenčího Boeingu s typem B787, které byly kvůli několika incidentům v prvních měsících letošního roku uzemněny americkým Federálním leteckým úřadem (FAA).

Nový Airbus A350 se bude vyrábět ve třech verzích, kromě zmíněných -800 a -900 také -1000. Právě zvýšená poptávka po poslední jmenované verzi, která by měla kapacitou konkurovat Boeingu 777, přiměla Airbus k úmyslu postavit další výrobní linku.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář