Pro provoz „malého AFISu“ asi bude stačit omezený průkaz radiofonisty

17.05.2013

Pro provoz „malého AFISu“ asi bude stačit omezený průkaz radiofonisty
Pro provoz „malého AFISu“ asi bude stačit omezený průkaz radiofonisty (Zdroj: Aeroweb.cz)

Všichni, kdo by v budoucnu chtěli na svém letišti poskytovat namísto služby AFIS informace v omezeném rozsahu (tzv. Radio), by zřejmě nemuseli vlastnit všeobecný průkaz radiotelefonisty. Vyplývá to z jednání zástupců Aeroklubu České republiky (AeČR) s Českým telekomunikačním úřadem (ČTÚ) a Odborem civilního letectví Ministerstva dopravy ČR (OCL MD).

Na společné schůzce ve středu 15. května se přítomní dohodli, že OCL MD navrhne změnu vyhlášky 157/2005 a tím umožní poskytovat službu Radio i s omezeným průkazem radiotelefonisty. To již dříve právě s odkazem na zmíněnou vyhlášku ČTÚ zavrhl, když označil poskytování služby Radio za službu vyžadující odborné přezkoušení, kterým prochází pouze žadatelé o všeobecný průkaz.

Poskytování informací v omezeném rozsahu má být nová alternativa ke službě AFIS, která však nepodléhá evropské legislativě a nejsou na ni kladeny takové finanční, administrativní a personální nároky, které by řada provozovatelů letišť v ČR a současných služeb AFIS nedokázala splnit. Službu Radio zavádí nový Dodatek S předpisu L11, ke kterému obdržel Úřad pro civilní letectví řadu připomínek a nyní pracuje na jejich vypořádání. Více jsme vás o této problematice informovali ZDE!

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář