Aeru Vodochody se daří, zakázky přibývají a zisk firmy vzrostl

19.05.2013

Aeru Vodochody se daří, zakázky přibývají a zisk firmy vzrostl
Aeru Vodochody se daří, zakázky přibývají a zisk firmy vzrostl (Zdroj: Aeroweb.cz)

Tuzemský výrobce letadel Aero Vodochody zažívá období nebývalé prosperity. Řečeno v číslech, loňský zisk firmy vzrostl o 92 milionů korun oproti předloňskému na 264 milionů korun. Na obchodním úspěchu Aera, navzdory všeobecné krizi většiny průmyslových odvětví, se největší měrou podílí úspěšná diverzifikace výroby a schopnost získávat nové zakázky.

Záběr firmy je skutečně široký. Vyrábí nejrůznější části světoznámých letounů a vrtulníků, jako je například transportní Alenia C-27J Spartan, americký vojenský vrtulník UH-60 Blackhawk, nebo civilní Embraery 170 a 190.


Embraer KC-390

Aero Vodochody je ale především známé jako výrobce legendárních cvičných a bitevních letadel L-39 Albatros a L-159 Alca. Jeden z posledních uzavřených kontraktů se týká právě zmíněných strojů. Tunisko si objednalo generální opravu šesti L-59 Super Albatros a nejmenovaná země si v Aeru nechá opravit 17 letounů L-39. Dalším významným projektem je výroba součástí křídel pro připravovaný vojenský transportní letoun Embraer KC-390, který by měl poprvé vzlétnout v roce 2014.

Mohlo by vás zajímat

Témata

AERO Vodochody


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář