Při vystoupení tragicky zemřeli pilot a chodkyně po křídle

23.06.2013 1 příspěvek

Při vystoupení tragicky zemřeli pilot a chodkyně po křídle
Při vystoupení tragicky zemřeli pilot a chodkyně po křídle (Zdroj: Aeroweb.cz)

Hrůzně vypadající tragédií skončil sobotní program Vectren Air Show nedaleko Daytonu v americkém Ohiu. Při netradičním kaskadérsko-akrobatickém vystoupení zemřel pilot Charlie Schwenker a známá wingwalkerka neboli "chodkyně po křídle" Jane Wickerová. Dvojice právě předváděla číslo, kdy Schwenker otočí dvouplošník na záda a akrobatka přeleze na spodní stranu spodního křídla, tedy v tu chvíli nahoru. Náhlý náklon v nízké výšce při převrácené poloze letounu však znamenal jistou smrt pro oba účinkující.

Okolnosti a příčiny nehody se vyšetřují a zatím není jasné, co vedlo pilota k nenadálému manévru. Schwenker byl velice zkušený akrobatický letec, mimo jiné člen skupiny The Flying Circus. Wickerová, která se věnovala netradiční kaskadéřině bezmála 25 let, patřila mezi nejslavnější wingwalkerky. Ačkoliv si byla vědoma potenciálních nebezpečí, vystupování coby chodkyně po křídle si nesmírně užívala. Před zmíněným číslem ještě novinářům řekla, že jde o výsledek dlouhé přípravy a vylaďování a sama jej považovala za "řízené riziko".

Mohlo by vás zajímat

Témata

Nehody letounů


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Tragedie (a vzpominka)

25.06.2013 v 2:35 Zdenek

Velmi bizarni nehoda. Na prvni pohled momentalni zmateni pilota, ztrata orientace? Vyhrabal jsem ze soukromych analu video z leteckeho dne tady kousek na letisti Greenwood Lake v rijnu 2011. (Tam je i ta Connie, o ktere se nedavno psalo). Jane nam predvedla mistrovskou sestavu. Pilotem byl jeji tehdy uz byvaly manzel! Je to zde ve dvou verzich, MP4 a Flash. Z http://longfinal.com/JWmp4.avi http://longfinal.com/JWflash.swf

Odpovědět

Přidat komentář