Dny NATO letos opět ozdobí Ruslan a česko-slovenský průlet

28.08.2013

Dny NATO letos opět ozdobí Ruslan a česko-slovenský průlet
Dny NATO letos opět ozdobí Ruslan a česko-slovenský průlet (Zdroj: Aeroweb.cz)

Dvě mimořádné letecké události na zemi i ve vzduchu zpestří letošní Dny NATO v Ostravě a Dny Vzdušných sil Armády České republiky, které se ponesou ve znamení 20. výročí vzniku samostatné České republiky. Zbývá do nich necelý měsíc.

Na statické ukázce se po pěti letech opět představí legendární těžký transportní letoun An-124 Ruslan, který je na podobných akcích po celé Evropě k vidění velmi zřídka. Ruslan má přitom právě k mošnovskému letišti speciální vztah, neboť se zde vůbec poprvé představil široké československé veřejnosti v roce 1988, kdy se zde zastavil ještě v barvách sovětského Aeroflotu.


Foto Dny NATO v Ostravě

Výjimečnou možnost prohlédnout si Ruslan budou mít návštěvníci díky úzké spolupráci s Armádou České republiky, která mošnovské letiště využije k vyložení vojenského nákladu z Afghánistánu. Ruslany hrají dlouhodobě klíčovou roli při zajišťování strategického transportu pro zajišťování misí právě v Afghánistánu.

„Chtěli bychom armádě poděkovat za vstřícnost, že umožní návštěvníkům se seznamovat nejenom s technikou, kterou má ve výzbroji, ale i tou, kterou si pronajímá, čehož je právě Ruslan nejlepším příkladem,“ uvedl Zbyněk Pavlačík, předseda sdružení Jagello 2000, které je i letos hlavním organizátorem akce.

Další ojedinělá ukázka se odehraje ve vzduchu jako připomenutí dvacátého výročí samostatné existence Armády České republiky a Ozbrojených sil Slovenské republiky a současně jako důkaz dobrých vzájemných vztahů a spolupráce. Na nejvýznamnějších akcích v obou zemích – Dnech NATO a Slovak International Air Fest (SIAF) se odehrají slavnostní společné průlety obou taktických letectev.

"Na českém nebi bylo česko-slovenskou formaci možné vidět velmi zřídka, poprvé české a slovenské MiGy 29 v roce 2004 v Českých Budějovicích, pak bitevní vrtulníky Mi-24 v roce 2006 v Přerově a naposledy v roce 2011 taktické stroje na Aviatické pouti v Pardubicích.  Poprvé však půjde o formu vzájemné reciproční prezentace na nejvýznamnějších akcích v obou zemích. Věřím, že to bude silný zážitek pro všechny návštěvníky," uvedl velitel Vzdušných sil Armády České republiky plukovník Libor Štefánik.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář