Cirrus představil model SR pro rok 2014 s LED diodami na křídlech

14.10.2013 1 příspěvek

Cirrus představil model SR pro rok 2014 s LED diodami na křídlech
Cirrus představil model SR pro rok 2014 s LED diodami na křídlech (Zdroj: Aeroweb.cz)

Nejen okouzlující efekt, ale i funkční zlepšení si od letounů nové modelové řady SR páté generace slibuje jeho výrobce, americká společnost Cirrus Aircraft. Včera představený model pro rok 2014 má totiž na koncích křídel řadu LED diod, díky kterým bude letoun doslova zářit na obloze. Diody by však měly zlepšit i aktivní schopnost osvětlení.

"Nejviditelnější novinkou pro rok 2014 je, že jsme přenesli luxusní automobilový LED světelný systém do letadla. Cirrus Integrated LED Technology zvyšuje funkční výkonnost a zvyšuje estetickou přitažlivost pro naše zákazníky," poznamenal Todd Simmons, viceprezident Cirrusu pro prodej a marketink.

Cirrus Integrated LED Technology
Cirrus Integrated LED Technology™ / Foto Cirrus Aircraft

Hlavními funkcemi nového integrovaného LED systému má být:

  • pozemní osvětlení při noční předletové obchůzce
  • osvětlení zadní části letadla
  • antikolizní osvětlení
  • poziční osvětlení
  • přisvícení při přistávání
  • "haló"-efektové záblesky

Dalšími novinkami modelu 2014 jsou přepracované designové balíčky Carbon a Platinum, které dávají letounům řady SR nová barevná provedení jak exteriéru, tak interiéru - sedadel i ovládacích prvků na přístrojové desce.

Cirrus letos představil nejnovější inovaci modelové řady SR, označovanou jako pátá generace. Oproti předchozím modelům tohoto letounu vyniká zvýšenou vzletovou hmotností umožňující cca 400 kg kabinového zatížení s palivem na 3 hodiny letu a 45minutovou rezervu. Navíc zpevněné klapky umožňují díky brzdicímu efektu rychlé klesání až 1 000 ft/min při rychlosti 150 uzlů bez podchlazování pohonné jednotky nebo rychlé přiblížení (High Speed Approach) rychlostí 150 uzlů až na velmi krátké finále, což ocení zejména piloti (a také řídicí letového provozu) na frekventovaných letištích s civilní dopravou. Nejen o páté generaci Cirrusu pojednává článek ZDE!

Více informací najdete na oficiálním webu Cirrusu ZDE!

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Cirrus představil model SR pro rok 2014 s LED diodami na křídlech

14.10.2013 v 15:48 Petr Jaros

Dobry den, ctenare by mohlo zajimat, ze toto osvetleni je vyvijeno a vyrabeno firmou Aveo Engineering Group, ktera ma sve kancelare a vyrobni zavod v Cechach a na Slovensku. S pozdravem Petr Jaros

Odpovědět

Přidat komentář