Počasí kazí akrobatický šampionát, o medaile bojují i dva Češi

18.10.2013

Počasí kazí akrobatický šampionát, o medaile bojují i dva Češi
Počasí kazí akrobatický šampionát, o medaile bojují i dva Češi (Zdroj: Aeroweb.cz)

Snad trochu ve stínu nedávno oznámené obnovy seriálu leteckých závodů Red Bull Air Race zůstal světový šampionát v motorové letecké akrobacii kategorie Unlimited. Mistrovství, které letos hostí americký Texas, dosud značně potrápilo počasí a program proto nabírá zpoždění. Přesto se díky výsledkům v dosavadních disciplínách mezi třiapadesátkou soutěžících pilotů neztrácejí ani dva čeští akrobati Martin Šonka a Petr Kopfstein.

Ačkoliv byl letový program mistrovství zahájen již 10. října a desetidenní šampionát by se měl nyní pomalu chýlit ke konci původně vypsaných čtyř programů, vinou silného větru, nízké oblačnosti a deště se teprve předevčírem - po sedmi dnech od zahájení - podařilo všem závodníkům odlétat první povinnou sestavu. Tím si pořadatelé připsali smutný rekord, když "trumfli" šampionát z roku 2009 v britském Silverstonu, kde bylo potřeba k odlétání povinné sestavy bezmála pět dní.


Video WAC 2013

V současné chvíli byla soutěž přerušena před koncem druhého programu - volné sestavy, jejíž dokončení je nutné, aby byly konečné výsledky mistrovství platné. Pokud by se tedy nakonec nestihly odlétat tajné sestavy, má momentálně k celkovému triumfu nejvíce našlápnuto Michail Mamistov z Ruska, který se po nadprůměrně hodnocené povinné sestavě a excelentním volném programu vyhoupl do čela celkového hodnocení.

V Americe však bodují i čeští piloti. Martin Šonka, sedlající vlastní Extru 300SR, se během povinných sestav dlouho držel na "bramborové" příčce a po konečném dolétání programu obsadil umístění o jedno místo horší. Petr Kopfstein, létající na vypůjčené Extře 330SC, byl po konci prvního programu 22. Oba závodníci však již zasáhli i do druhé disciplíny, přičemž Šonka si pohoršil na celkové 15. místo a Kopfstein se mu naopak přiblížil na 19. příčce. Volnou sestavu však musí odlétat ještě sedm soutěžících.

Kromě nepřízně počasí však mistrovství postihla i kritika některých soutěžních týmů, které nejsou příliš nadšené organizací takto vrcholné sportovní akce. Rozpaky budí například frekvence soutěžních letů vzhledem k provozu na hostitelském letišti North Texas Regional Airport (KGYI), kdy nejenže nesoutěžní provoz letiště stále probíhá, ale údajně mají často výcvikové lety přednost před soutěžní akrobacií.

Oficiální web šampionátu najdete ZDE!

Průběžné i celkové výsledky sledujte ZDE!

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář