AKTUALIZOVÁNO: Nehodu Metrolineru mohla zapříčinit porucha motoru

15.11.2013

AKTUALIZOVÁNO: Nehodu Metrolineru mohla zapříčinit porucha motoru
AKTUALIZOVÁNO: Nehodu Metrolineru mohla zapříčinit porucha motoru (Zdroj: Aeroweb.cz)

Jen týden to tragické nehodě v Bolívii (informovali jsme vás ZDE!) měl stejný typ letounu Fairchild Swearingen SA227-AC Metro III nehodu v kanadském Ontariu. V neděli 10. listopadu večer havaroval stroj registrace C-FFZN při přiblížení na letišti v Red Lake (CYRL) a o život přišlo pět ze sedmi lidí na palubě. Podle některých informací mohl mít stroj krátce před přistáním poruchu motoru.

V nedávném prohlášení zveřejnil kanadský Úřad pro bezpečnost v dopravě (TSB) nejnovější informace z vyšetřování. Podle nich se letoun nacházel krátce za bodem ULOTU, tři námořní míle před prahem dráhy 26, když posádka vyhlásila stav nouze. Krátce nato se letoun stočil mimo osu, zpřetrhal dráty vysokého napětí a dopadl do lesa jižně od dráhy nedaleko přilehlého nesměrového majáku. Podle neoficiálních předpokladů se piloti v konečné fázi přiblížení potýkali s poruchou motoru.

Po nehodě letoun zachvátil požár. Jeden z cestujících sedících v zadní části trupu utrpěl pouze drobná zranění a společně s další přeživší ženou se mu podařilo uniknout před plameny. Další tři pasažéři společně s oběma piloty zahynuli.

Podle dostupných METARů panoval v oblasti v čase nehody slábnoucí vítr s nárazy do 22 uzlů a slabé sněžení vypadávající ze zatažené oblohy.

Dostupné METARy z doby nehody (cca 0:35 UTC, 19:35 místního času)

CYRL 110044Z 32010KT 8SM -SN DRSN SCT020 RMK SC3 ACCIDENT CHECK VIA CYPL=
CYRL 110000Z 30014G22KT 10SM -SN DRSN OVC018 M10/M13 A3008 RMK SC8 SLP212=

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář