POZOR! Průzkum všeobecného letectví v Evropě

11.12.2013

POZOR! Průzkum všeobecného letectví v Evropě
POZOR! Průzkum všeobecného letectví v Evropě (Zdroj: Aeroweb.cz)

​Vážení piloti a pilotky, provozovatelé a majitelé letadel,

během současných jednání na EASA SSCC jsem zjistil, že AOPA (Mezinárodní sdružení vlastníků letadel a pilotů) sbírá data o všeobecném letectví. Hlavním cílem je zamezit dezinterpretaci dat o všeobecném letectví ze strany evropských orgánů, jako je např. Evropská komise a EASA.

Přes všechny výhrady, které k uvedenému dotazníku mám (cílí jen na "velké" letadla a piloty, v některých směrech jsou otázky pro ultralehkou komunitu obtížně srozumitelné atd.) ,se domnívám, že by bylo užitečné, kdybychom se k této iniciativě připojili a to hned z několika důvodů:

  • již delší dobu pozoruji ze strany Evropské komise a EASA tlak na údaje z provozu všeobecného letectví, tyto údaje v současnosti na evropské úrovni neexistují a bez nich se těžko argumentuje,
  • pokud údaje naše komunita nedodá, dodá je někdo jiný a výsledek se nám nemusí líbit,
  • východní Evropa se tradičně do těchto akcí nezapojuje, přestože se nejenom u nás hodně létá.

Do současnosti se do dotazníku zapojilo již přes 4 200 pilotů z celé Evropy. Z ČR zatím minimum, protože o této akci u nás nikdo doposud nevěděl. Dovolil jsem si dotazník přeložit do češtiny - po dohodě s organizátory průzkumu jej naleznete ZDE! (v originálním anglickém a německém znění ZDE!)

Domnívám se, že riziko zneužití údajů je minimální a anonymita záleží i na nás, nicméně odpovězte pouze na dotazy, na které chcete, není třeba zadávat jména, emaily nebo registrační značky letadel. Piloti vyplňují dotazník pro piloty a pokud jste i majitelé letadel, vyplňte i dotazník pro provozovatele.

Průzkum potrvá do konce roku 2013 a o jeho výsledcích vás budu informovat.

Děkuji za spolupráci

Jan Fridrich
Letecká amatérská asociace ČR

Dotazník (CZ) naleznete ZDE!

Mohlo by vás zajímat

Témata

Aktuality


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář