Tři stíhací letouny havarovaly při cvičných letech v minulých dnech

17.01.2014

Tři stíhací letouny havarovaly při cvičných letech v minulých dnech
Tři stíhací letouny havarovaly při cvičných letech v minulých dnech (Zdroj: Aeroweb.cz)

F-18 u americké Virginie, německý Panavia Tornado nedaleko základny v Büchelu a pákistánský Mirage u Mandi Bahauddinu v provincii Paňdžáb - to je výčet nehod stíhacích letounů při cvičných letech za poslední dva dny. Zatímco pilot amerického námořnictva a dvoučlenná posádka Luftwaffe se katapultovali, dva piloti Pákistánského letectva nehodu nepřežili.

Hladinu Atlantského oceánu asi 75 kilometrů od Virginia Beach ve středu 15. ledna odpoledne rozvlnil náraz stíhacího stroje Boeing F/A-18E Super Hornet. Vystřeleného pilota zachránila rybářská loď a ten byl později vrtulníkem přepraven na vyšetření do nemocnice. O jeho stavu námořnictvo neinformovalo, stejně tak nejsou známy žádné bližší informace o příčinách nehody. US Navy pouze potvrdilo, že jeden z letounů útočné stíhací perutě VFA-143 vykonával běžný cvičný let.

Ve čtvrtek večer taktéž při rutinním cvičném letu havaroval německý stíhací bombardér Panavia Tornado IDS nedaleko Laubachu v Hesensku. Jeden z pilotů 33. taktické letky vyvázl po katapultáži s lehkým zraněním. Příčiny nehody by měly objasnit až analyzované letové zapisovače.

Nejméně informací je prozatím známo o nehodě pákistánského letounu Dassault Mirage 5, kterou nepřežila dvoučlenná posádka. Podle dostupných informací se jednalo o armádní cvičný let, některé zdroje však také uvádějí, že šlo o proudový výcvik soukromé společnosti na vojenských letadlech.

Mohlo by vás zajímat

Témata

Nehody letounů


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář