Piloti Southwestu si spletli světelnou řadu, uvedl NTSB

20.01.2014

Piloti Southwestu si spletli světelnou řadu, uvedl NTSB
Piloti Southwestu si spletli světelnou řadu, uvedl NTSB (Zdroj: Aeroweb.cz)

Za nedávným a mediálně značně skandalizovaným omylem posádky Boeingu 737-700 společnosti Southwest Airlines, který místo na Bransonově letišti (KBBG) přistál na nedalekém, avšak podstatně menším aerodromu Grahama Clarka, stála docela obyčejná záměna světelných řad. Předběžnou zprávu z vyšetřování zveřejnil v pátek Národní úřad pro bezpečnost v dopravě (NTSB).


Foto USA Today

Podle předběžných závěrů posádka obdržela od věže v Bransonu informaci o poloze a vzdálenosti letiště a povolení pokračovat ve vizuálním přiblížení na dráhu 14. Piloti v ten moment spatřili světelnou přibližovací řadu dráhy v předpokládaných místech a podobném směru. Věži následně potvrdili vizuální kontakt a pokračovali v přiblížení. Až po dosednutí na dráhu 12 na letišti Grahama Clarka si uvědomili svůj omyl, který oznámili věži v Bransonu. Zpráva NTSB zároveň dodává, že kapitán letěl na Bransonovo letiště vůbec poprvé a první důstojník zde přistával pouze jednou, navíc ve dne.

Jakkoliv pochopitelnější se nyní může celý incident zdát, je zjevné, že posádka podcenila jak předletovou přípravu, tak zřejmě zcela nedodržela postupy v konečné fázi letu, doplňuje NTSB. Konečný verdikt vyšetřovatelů se teprve očekává. O incidentu jsme vás informovali ZDE!

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář