Aviatická pouť letos připomené sté výročí první světové války

01.02.2014

Aviatická pouť letos připomené sté výročí první světové války
Aviatická pouť letos připomené sté výročí první světové války (Zdroj: Aeroweb.cz)

Již sám podtitul Rytíři nebes letošního ročníku tradiční Aviatické pouti dává tušit, že se historické vzpomínání tentokrát zaměří na první vážné vzdušné souboje, tedy na období první světové války, od jejíhož vypuknutí letos uběhne přesně sto let.

"Bohužel, přesných létajících replik z tohoto období je ve světě jako šafránu a v letošním roce stého výročí od vypuknutí války je o ně mezi organizátory evropských leteckých akcí velký zájem. Přesto se v první komponované scéně ze západní fronty divákům představí vedle českých UL replik i plnohodnotný trojplošník Fokker Dr.I z Německa," uvedl Jan Rudzinskyj z organizačního štábu Aviatické pouti. "V jednání je také Fokker D.VII Mikaela Carlssona ze Švédska, který se na Aviatické pouti již několikrát představil se svým originálním Blériotem a Fokkerem Dr.I."


Foto Miloš Jenčík

Organizátoři jsou také v jednání s italským stavitelem repliky třímotorového dvouplošníku Caproni Ca.3, který by v Pardubicích rád představil typ, jenž se nechvalně zapsal do historie raného Československa, když s verzí Caproni Ca.33 havaroval 4. května 1919 při svém návratu do vlasti generál Milan Rastislav Štefánik. "Účast tohoto skvostu však bude záležet především na tom, zda se podaří včas dokončit letové zkoušky a získat potřebné osvědčení,“ upřesnil pan Rudzinskyj.

Tradiční Aviatickou pouť letos opět přivítá pardubické letiště, a to na přelomu 31. května a 1. června. Kromě letových ukázek opět přinese i komponovaný pozemní program. Více informací lze již nyní získat na stránkách www.aviatickapout.cz.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář