Databáze letišť vyjde začátkem dubna ve dvou verzích

07.02.2014 2 příspěvky

Databáze letišť vyjde začátkem dubna ve dvou verzích
Databáze letišť vyjde začátkem dubna ve dvou verzích (Zdroj: Aeroweb.cz)

Po loňské, částečně plonkové sezóně na změny v leteckých informacích, kdy pro Českou republiku ani nevyšla nová letecká mapa ICAO, se pro nadcházející sezónu 2014 připravuje mnoho novinek. Jelikož se změny projednávaly ještě v průběhu zimy, vychází letos letecké publikace o pár týdnů později.

Letecká mapa ICAO pro Českou republiku vyjde s platností od 1. května 2014. Její distribuce započne na začátku dubna a stejně, jak tomu bylo v minulých letech, bude opět součástí každé Databáze letišť.

Z toho důvodu se posouvá i termín distribuce Databáze letišť z obvyklé poloviny března na začátek dubna. Za distribuci ICAO mapy v rámci Databáze letišť a také v ceně této publikace, patří poděkování podniku Řízení letového provozu ČR, konkrétně Letecké informační službě. ICAO mapa je s Databází letišť distribuována v rámci programu podpory bezpečnosti letového provozu všeobecného letectví v ČR.

Klasická a Kompletní verze Databáze letišť

Databáze letišť vychází již třetí rok ve dvou verzích. Původní knížka s kroužkovou vazbou nese coby původní produkt název Klasická Databáze letišť. Druhou verzí je Kompletní Databáze letišť, která obsahuje Klasickou a Profi verzi a letecké mapy - jedná se skutečně o kompletní balík leteckých informací včetně změnové služby, které vám budou sloužit celou leteckou sezónu!

Počínaje rokem 2014 již nebude dále vycházet Databáze letišť samostatně pro Českou republiku, ale pouze verze ČR + Slovensko. Samostatná česká verze vycházela v posledních letech v nízkém nákladu, jelikož většina pilotů volila nákup společné verze. Letos se můžete těšit na tři úplně nová letiště a díky jednotné česko-slovenské verzi také na kompletně přepracovanou a přehlednější všeobecnou část - GEN.

Změny pro novou sezónu

Změn je letos skutečně hodně. Většina českých letišť přechází ze služby INFO na službu RADIO a s tím je spojena změna volacích znaků. Dále pak bylo změněno několik frekvencí. Ve vzdušném prostoru došlo již na podzim ke zrušení CTR a TMA Přerov a následné reorganizaci většiny částí TMA Brno a TMA Ostrava. Zároveň byla provedena změna nízkých i vysokých sektorů a CTA.

Na Slovensku již na konci loňského léta proběhla změna prostorů CTR/TMA Žilina, Bratislava a Malacky a několika omezených prostorů. Nyní se zpracovávají další změny spodních hranic TMA prostorů většiny letišť.

Databáze i do mobilních zařízení

Práce pokračují také na aplikaci Databáze letišť pro mobilní zařízení - tablety a chytré telefony. V nejbližší době by se mělo podařit odstranění problémů s nemožností platby za licenci na zobrazení leteckých informací přímo v aplikaci. O tomto problému a možném řešení jsme psali ZDE!

Předplatné nově i pro Slovensko

Na začátku ledna bylo otevřeno oblíbené předplatné Databáze letišť 2014. Každý, kdo má o předplatné zájem a neobdržel složenku, může se přihlásit na stránce www.aerobaze.cz/predplatne a využít výrazného cenového zvýhodnění na pořízení aktuální publikace.

Novinkou letošního roku je také nabídka předplatného pro Slovensko - podrobnosti najdete na uvedené stránce.

Možnost předplatit si publikace máte až do konce února, uzávěrka je 28. února 2014.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

mapy 1:200 000

10.02.2014 v 16:41 Petr

Budou se letos vydávat praktické zalaminované mapy 1:200 tis., případně, kde se dají objednat?

Odpovědět

RE: mapy 1:200 000

11.02.2014 v 18:36 Patrik Sainer

Zalaminované mapy 1:200 000 vydává Svaz UL LAA (já je pro ně pouze zpracovávám) - letos vyjdou cca v průběhu dubna. Nejlepší (nejlevnější) způsob objednání je přihlášení se za člena Svazu UL a uhrazení členského příspěvku (viz. www.laacr.cz) - uzávěrka byla sice tuším do konce ledna, ale myslím, že platba je stále ještě možná. Jinak ve volném prodeji bývají tyto mapy v Aviatiku a také na LAA, ale jestli tomu tak bude i letos nemohu slíbit (mapy jsou prvořadě produkt vydávaný svazem pro své členy...).

Odpovědět

Přidat komentář