Pilot uneseného etiopského B767 chtěl ve Švýcarsku získat azyl

18.02.2014

Pilot uneseného etiopského B767 chtěl ve Švýcarsku získat azyl
Pilot uneseného etiopského B767 chtěl ve Švýcarsku získat azyl (Zdroj: Aeroweb.cz)

Nevídaná událost se včera ráno odehrála na letišti v Ženevě při přípravě na neplánované přistání uneseného Boeingu 767 společnosti Ethiopian Airlines na trase z Addis Abeby do Říma. Během vyčkávání, kdy se ještě všichni domnívali, že letoun unesl někdo z cestujících, zažádal první důstojník o politický azyl a jeho příslibem ze strany švýcarských úřadů podmiňoval přistání. Po dosednutí se v pravé části kokpitu otevřelo okénko a pilot z něj po laně sešplhal. Krátce na to byl zadržen, nikomu se při incidentu nic nestalo.

Police officers help passengers disembark from the hijacked Ethiopian Airlines flight. 
Foto Reuters

Z výpovědi zadrženého pilota se pak vyšetřovatelé dozvěděli, že se zmocnil stroje nad územím Súdánu, v době kdy kapitán odešel na toaletu. Po zbytek letu už byl v zamčeném kokpitu sám. V tu dobu také nastavil na odpovídači kód 7500 pro nezákonný zásah a sdělil řídicímu na spojení, že byla posádka donucena k pokračování v letu do Ženevy. Na letišti byla okamžitě vyhlášena pohotovost a několik letů muselo přistát v Zurichu. Teprve ve vyčkávacím obrazci asi 30 minut před přistáním vyšlo najevo, že oním únoscem je sám první důstojník.

Muži podle jeho slov hrozilo v domovské Etiopii vážné nebezpečí, pročež se rozhodl požádat o azyl ve Švýcarsku. Ačkoliv se nikomu z 202 cestujících a členů posádky nic nestalo a některá média uvádí, že pasažéři neměli až do chvil před přistáním v Ženevě o nečekaném vývoji situace nejmenší ponětí, únosci hrozí až dvacetileté vězení.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář