Prvním jistým účastníkem Dnů NATO je řecký F-16 Demo Team

20.02.2014

Prvním jistým účastníkem Dnů NATO je řecký F-16 Demo Team
Prvním jistým účastníkem Dnů NATO je řecký F-16 Demo Team (Zdroj: Aeroweb.cz)

Prvním potvrzeným zahraničním účastníkem letošních Dnů NATO v Ostravě a Dnů Vzdušných sil Armády České republiky, který se v České republice představí vůbec poprvé, je řecký Zeus Demo Team, který létá na moderním bojovém stroji F-16 Block 52+. Řecké stroje se tak připojí k letounům F-16 dalších zemí jako Turecka či Belgie, které se již nad mošnovským letištěm představily v minulých letech.

Na rozdíl od ostatních však řecký letoun jako jediný vystupuje s přídavnými palivovými nádržemi umístěnými podél trupu, což je konfigurace, která byla na Dnech NATO k vidění zatím pouze na statické ukázce v podání polského letectva. Zvláštností je rovněž to, že letoun vystupuje ve standardní vojenské kamufláži, na rozdíl např. od výrazné oranžové holandské F-16, čímž má být zdůrazněna bojová připravenost letounu i posádky.

"Jsme rádi, že se na naší akci podařilo opět zajistit něco nového. Řecko patří mezi země, které jistě mají co nabídnout, a není to jen Mirage 2000, který se zde představil před pěti lety a jehož opakovaná účast v roce 2012 byla na poslední chvíli odvolána," uvedl Zbyněk Pavlačík ze sdružení Jagello 2000, hlavního organizátora akce.

Zeus patří mezi mladé demo teamy, jeho první veřejné vystoupení se uskutečnilo v listopadu 2010. Sídlí na letecké základně Souda na Krétě u 115. bojového křídla řeckého letectva a zajímavostí též je, že jeho členové sbírali počáteční zkušenosti u proslulého amerického Viper West F-16 Demo Teamu. Display pilotem a šéfem týmu je kapitán Georgios Androulakis, který má na F-16 nalétáno přes 1 600 hodin.

Letošní ročník Dnů NATO v Ostravě a Dnů Vzdušných sil AČR se na mošnovském letišti uskuteční o víkendu 20. a 21. září.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář