Od čtvrtka bude RADIO na dalších 7 letištích, na dvou bude ticho

03.03.2014 2 příspěvky

Od čtvrtka bude RADIO na dalších 7 letištích, na dvou bude ticho
Od čtvrtka bude RADIO na dalších 7 letištích, na dvou bude ticho (Zdroj: Aeroweb.cz)

Dalších sedm letišť se ve středu rozloučí se službou AFIS a od čtvrtka budou poskytovat informace známému provozu (RADIO). Jedná se o plochy Mladá Boleslav (LKMB), Moravská Třebová (LKMK), Raná (LKRA), Toužim (LKTO), Ústí nad Orlicí (LKUO), Vlašim (LKVL) a Vrchlabí (LKVR). Naopak dvě letiště se alespoň prozatím zcela odmlčí - publikací v Letecké informační příručce (AIP) totiž zaniknou frekvence v Ústí nad Labem (LKUL) a v Žatci/Macerce (LKZD).

Oba zmíněné aerodromy jsou totiž v současné době bez provozovatele, oficiálně jsou uzavřené a jejich budoucnost je ve hvězdách. Nejasnosti ohledně provozování sice platí i o uzavřeném letišti ve Vlašimi, nicméně zdejší frekvence zůstane zachována a dočká se nového volacího znaku RADIO.

O novém názvu automatické informační služby RADIM (Radiový informační maják) namísto služby ATIS na letišti ve Vodochodech jsme vás již informovali. Počínaje 6. březnem se tato změna stane realitou.

Pro úplnost dodejme, že letištní služby ATIS se týká ještě drobná změna frazeologie, vycházející z loňské úpravy téhož v předpisu L Frazeologie. V případě uplatňování postupů za snížené dohlednosti se na frekvencích ATIS bude ozývat namísto původního "low visibility procedures in operation" nové "low visibility procedures are in force".

Mohlo by vás zajímat

Témata

Letiště


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

LKZD

08.03.2014 v 21:31 Pavel Pöschl

Je to logické vyústění. Místní klub UL si uspořádá slet na ÚCL uzavřeném neveřejném vnitrostátním letišti, čímž došlo k porušení zákona 49/1997 Sb. o civllním letectví. Město Žatec, když uchazač vyhraje výběrové řízení na pronájem pozemků (ne letiště!) chce diktovat výši přistávacích polatků a nařizovat, kdo co smí a nesmí. Město porušuje taktéž zákon 49/1997 Sb.a nenabídne letiště MD tak, jak mu zákon nařizuje jako vlastníku pozemků na kterém je dopravní stavba umístěna, pokud neumí pozemky pronajmout. Nedivme se potom, že letiště zanikají a budou mizet dále z leteckých map.

Odpovědět

Druhá strana

16.03.2014 v 21:49 TeX

To: Pavel Pöschl Koukám že jste z druhé strany než ta ÚL parta. Jinak SLZ nepotřebuje letiště stačí souhlas majitele pozemku ;-)

Odpovědět

Přidat komentář