Britská komunita v ČR daruje památník čs. veteránům 2. sv. války

11.03.2014

Britská komunita v ČR daruje památník čs. veteránům 2. sv. války
Britská komunita v ČR daruje památník čs. veteránům 2. sv. války (Zdroj: Aeroweb.cz)

V Praze vyroste nový památník na počest československých letců z dob druhé světové války. Dvoumetrového bronzového okřídleného lva daruje Čechům a Slovákům britská komunita v České republice. Na slavnostním ceremoniálu na vojenském letišti ve Kbelích to dnes oznámila britská velvyslankyně v České republice Jan Thompsonová.

Pod památník, který má symbolizovat odvahu více než dvou a půl tisíců československých letců, již opustili nacisty okupovanou rodnou zem a připojili se ke Královskému letectvu RAF, se podepsal sochař Colin Spofforth. Odhalen bude 17. června při slavnostním ceremoniálu doprovázeném přeletem stíhacího letounu Supermarine Spitfire a promenádou ústřední vojenské hudby RAF.

S nápadem na tuto sochu přišel již v 90. letech pan Euan Edworthy, poradce v oblasti public relations, který v České republice žije a pracuje. "Jako dítěti vychovávanému ve Velké Británii mi můj otec, který byl sám důstojníkem RAF, často připomínal hrdinství československých letců, kteří bojovali ve druhé světové válce. Už od roku 1994, kdy jsem přijel do České republiky, jsem toužil vybudovat pro tyto mimořádně statečné muže památník, a zanechat tak památku budoucím generacím," uvedl k soše její duchovní otec.

Po boku Královského letectva bojovalo v letech 1940-1945 bezmála 2 500 československých pilotů. Konce války se však nedožila pětina z nich - většina z nich padla v důsledku leteckých neštěstí v boji či při výcviku.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář