Learjet 85 absolvoval úspěšný dvouhodinový první let

11.04.2014

Learjet 85 absolvoval úspěšný dvouhodinový první let
Learjet 85 absolvoval úspěšný dvouhodinový první let (Zdroj: Aeroweb.cz)

Nejnovější letoun z dílny Bombardieru Learjet 85 absolvoval 9. dubna vůbec první zhruba dvouhodinový testovací let. Celý program nového letounu pro až deset cestujících, který dosud spíše brzdily prodlevy ve vývoji a odklady dříve deklarovaných dodávek, se tak konečně posouvá zase dál.

Dvoumotorový dolnoplošník, jehož konstrukci tvoří převážně kompozity, během testu vystoupal do výšky 30 000 stop a pohyboval se rychlostí 250 uzlů. Podle všech tří členů posádky, dvou pilotů a inženýra, se letoun včetně veškeré testované avioniky choval velmi nezáludně a přesně podle předpokladů.


Foto Bombardier Aerospace

Nový letoun pojme ještě o jednoho pasažéra více než jeho nejbližší předchůdce v rodině Learjet, typ 75. Oproti němu má i větší dolet (5 500 km) a vyšší maximální vzletovou hmotnost (16 680 kg). Pro vzlet naopak potřebuje 1,5kilometrovou dráhu, tedy asi o 200 metrů více, a maximální dostup má o 2 000 stop menší (49 000 stop).

Společnost Learjet se od založení na konci 50. let zaměřovala na segment business přepravy privátní klientely. Poté, co se podnik v 80. letech ocitl ve finančních probémech, pokračuje ve vývoji letadel Learjet nový vlastník Bombardier Aerospace, jinak producent především menších dopravních letounů CRJ a chystané řady letounů CSeries.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář