Airbus chce do 20 let sestrojit regionální letoun na elektrický pohon

28.04.2014

Airbus chce do 20 let sestrojit regionální letoun na elektrický pohon
Airbus chce do 20 let sestrojit regionální letoun na elektrický pohon (Zdroj: Aeroweb.cz)

Smělý plán společnosti Airbus sestrojit v horizontu 15-20 let dopravní letoun pro krátké a střední tratě s kapacitou 70 až 90 lidí na elektrický pohon není pouze myšlenkou v hlavách či na papíře. V minulém týdnu provedl úspěšný vzlet elektricky poháněný dvoumístný letoun Airbus E-Fan, který má být testovacím pionýrem nových pohonných technologií evropského výrobce.

Kompozitní dolnoplošník se sedadly v uspořádání za sebou zdobí dvě gondolované vrtule, z nich každou pohání samostatný elektromotor a stroj tak dohromady disponuje výkonem 60 kilowatt neboli 80 koní. Zhruba půlhodinová výdrž v křídle umístěných baterií dává tušit, že E-Fan skutečně není ničím jiným než právě testovacím letounem. Zvýšení výdrže bude aktuálně hlavním úkolem vývojářů z týmu Airbus Group Innovations.


Video Airbus Group

Vývoj elektrických pohonů reflektuje společenskou snahu o snížení vlivu člověka na znečišťování životního prostředí. K jejich širokému uplatnění v letecké dopravě však chybí především technická nedokonalost a nízká výkonnost v kombinaci s ekonomikou provozu. Ačkoliv můžeme pozorovat snahy o výrobu menších sportovních elektro-letounů, plán Airbusu vyvinout regionální letoun, který by byl schopen bez paliva přinejmenším vzletu a přistání, je v současnosti ojedinělý.

Mohlo by vás zajímat

Témata

Airbus


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář