Jiří Pruša po 11 dnech opět v Příbrami, nad ostrovy se vydá zase v srpnu

27.06.2014

Jiří Pruša po 11 dnech opět v Příbrami, nad ostrovy se vydá zase v srpnu
Jiří Pruša po 11 dnech opět v Příbrami, nad ostrovy se vydá zase v srpnu (Zdroj: Aeroweb.cz)

Včerejším přistáním v Příbrami skončila druhá etapa expedice Evropské ostrovy pilota a cestovatele Jiřího Pruši. Dynamic OK-LEX dorazil nad domovské letiště ve 13:15 a po dvou průletech dosedl na místní dráhu. V tu chvíli měl pilot za sebou 9 000 kilometrů a zhruba 44 hodin ve vzduchu.

Evropské ostrovy II.

Podrobnosti k expedici Jiřího Pruši po evropských ostrovech včetně fotek a denních postřehů z cesty najdete na stránce speciálu Evropské ostrovy.

Během své cesty Jiří Pruša navštívil ostrovy okolo Velké Británie jako Guernsey, Jersey či Isle of Man, dále Orkneje, Shetlandy, Hebridy a nakonec i dánsku patřící Faerské ostrovy. Bezesporu největší zážitek přišel během pátého dne cesty po Vnějších Hebridech při přistání na letiště na pláži. „Trochu jsem se styděl dispečera zeptat, kde letiště je, když mi GPS ukazovala, že je kousek přede mnou – neviděl jsem žádnou dráhu, jen písek a na něm třpytící se vodu. Nakonec mi ale poradil a po ujištění, že je povrch dost pevný, jsem šel na přistání. Byl to dobrý nácvik přistání na vodu, při doteku se voda rozstříkla a já jsem pokračoval směrem k věži. Pak jsem se zastavil a chvilku to musel rozdýchat," popsal pilot své přistání na letiště Barra, které je provozuschopné pouze při odlivu nebo velmi nízkém přílivu.

Po první etapě, kterou pilot podnikl na přelomu dubna a května po jihozápadních ostrovech včetně Baleárů či Kanárských ostrovů a aktuálně dokončené druhé etapě po severozápadní Evropě se již v srpnu plánuje Jiří Pruša vydat nad ostrovy Baltského moře. Poté by měla přijít ještě jedna etapa jihovýchodním směrem, nad Balkán a ostrovy Řecka.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář