Silnice už jí nestačí, Honda se svým jetem vyrazila dobývat nebe

03.07.2014

Silnice už jí nestačí, Honda se svým jetem vyrazila dobývat nebe
Silnice už jí nestačí, Honda se svým jetem vyrazila dobývat nebe (Zdroj: Aeroweb.cz)

Jen málokterá společnost by si toto dovolila. Japonská Honda dala před desetiletím všanc své jméno a postavení tehdy osmé největší automobilky ve světě a směle se pustila do vývoje proudového letounu. A první sériový HondaJet HA-240 nevšedního vzhledu má za sebou úspěšnou premiéru ve vzduchu.

HondaJet koncem června během 84minutového letu vystoupal do 15 500 stop a razil si vzduch rychlostí 348 uzlů pravé vzdušné rychlosti. Testovací pilot Warren Gould během toho zkoušel správnou funkci všech ovládacích ploch, klapek, spojlerů, podvozku i avioniky. Jinak může stroj dosáhnout až 43 000 stop a jeho kabina standardně pojme pětici cestujících.


Foto Honda

Honda, která chce svým nově certifikovaným letounem konkurovat v Americe i v Evropě, není pouze tvůrcem letadla. Stroj pohání dva turbofany GE Honda HF120 poměrně netradičně umístěné - nad křídlem. Japonský koncern je zároveň spolupodepsán i pod speciálně modifikovaným glass-kokpitem Garmin 3000, kterému dominují tři 14palcové obrazovky.

Známá automobilka si začala poprvé s myšlenkou na výrobu vlastního letadla pohrávat již v 80. letech minulého století. Teprve v roce 2003 byl ale představen koncept HondaJetu, který je nyní na začátku sériové výroby. První letouny by měly být dodány majitelům v prvním čtvrtletí roku 2015.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář