Trosky včerejšího ztraceného MD-83 byly nalezeny v Mali

25.07.2014

Trosky včerejšího ztraceného MD-83 byly nalezeny v Mali
Trosky včerejšího ztraceného MD-83 byly nalezeny v Mali (Zdroj: Aeroweb.cz)

Co do počtu obětí jeden z nejčernějších týdnů v historii obchodní letecké dopravy včera dovršila tragická nehoda letounu McDonnel Douglas MD-83 na severu Mali. Po 298 obětech malajsijského letounu a 47 mrtvých z tchajwanské nehody má pád letadla v Africe na svědomí životy nejspíš všech 116 osob na palubě.

Letoun registrace EC-LTV španělských Swiftair zajištující let AH5017 pro Air Alegria z Burkina Fasa do Alžíru se ztratil z radarů ve čtvrtek ráno, asi 50 minut po vzletu z Ougadougou poblíž malijského města Gao. Teprve po 20 hodinách však byly nalezeny trosky letounu u městečka Gossi v Mali. Zahraniční agentury s odkazem na místní úřady uvádějí, že nehodu nikdo nepřežil.

Podle informací serveru Avherald se zdá, že se letoun bezprostředně před havárií vyhýbal bouřkám a měnil směr. Podle Simona Prouda, meteorologa z amerického institutu MIT, dosahovala kupovitá oblačnost s bouřkovou čiností až do 12-15 kilometrů nad zemí, resp. letových hladin 400 až 500. Vyšetřovatelé se však teprve nyní dostávají na místo nehody.


Foto Avherald

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář