Íránskému letounu podle přeživších po vzletu vysadil pravý motor

11.08.2014

Íránskému letounu podle přeživších po vzletu vysadil pravý motor
Íránskému letounu podle přeživších po vzletu vysadil pravý motor (Zdroj: Aeroweb.cz)

Včerejší tragickou havárii letounu HESA IrAn-140 registrace EP-GPA mohlo zapříčinit zastavení pravého motoru Klimov TV3. S odkazem na poslední výpovědi přeživších to uvedl server Aviation Herald. Letoun spadl včera krátce po vzletu z letiště v Teheránu do nedaleké obydlené oblasti poté, co při pokusu o návrat na letiště ztratil výšku. Ze 48 lidí na palubě jich 37 nepřežilo.

Podle včerejšího vyjádření provozovatele, společnosti Sepahan Airlines, posádka krátce po vzletu oznámila blíže nespecifikovanou technickou poruchu a zažádala o pravou zatáčku. Společnost sice později uvedla, že se mělo jednat o problém s levým motorem, žádanému manévru by nicméně odpovídala spíše verze podle dnešní výpovědi svědků.

Letoun IrAn-140 je modifikovanou verzí stejně značeného turbovrtulového Antonovu, který v Íránu kompletuje Íránská výrobní průmyslová společnost (HESA). Havarovaný letoun byl vyroben v roce 2008. Letouny stejného typu měly problémy s motory již v minulosti - v letech 2005 a 2009 se u dvou nehod projevila závada na motoru v důsledku vadných palivových řídicích jednotek.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář