Šonka byl čtvrtý v kvalifikaci závodu Red Bull Air Race v Ascotu

17.08.2014

Šonka byl čtvrtý v kvalifikaci závodu Red Bull Air Race v Ascotu
Šonka byl čtvrtý v kvalifikaci závodu Red Bull Air Race v Ascotu (Zdroj: Aeroweb.cz)

Chtěl si zlepšit náladu po nepovedeném závodě v Polsku a zatím se mu to náramně daří. Martin Šonka si v kvalifikaci na pátý závod světového šampionátu Red Bull Air Race doletěl pro svůj nejlepší výsledek v rámci této série, když v anglickém Ascotu skončil na čtvrtém místě a nechal za sebou i celkového lídra Rakušana Hannese Archa či domácího Paula Bonhomma.

Za kvalifikaci se sice body nedávají, rozhodně ale takový výsledek zvedá sebevědomí. "Pro nás je to ohromně cenné, máme radost. Zvláště když se podíváme, jaká jména jsou až za námi. Povedlo se mi letět čistě bez chyb a v tom musím pokračovat i zítra, pokud se poletí,” naznačuje Šonka fakt, že předpověď počasí organizátorům zrovna nepřeje. Pokud by byl závod zrušen, platí výsledky z kvalifikace jako konečné.

“Hodně jsme se snažili na letadle zapracovat a přišli jsme na nějáká aerodynamická zlepšení. Ale samozřejmě rozhodující faktor je pilot. Vím, že když nebudu dělat chyby, můžu být nahoře. To je rozhodující.”


Výsledky kvalifikace závodu RBAR v Ascotu (kliknout pro zvětšení)

V kvalifikaci ještě zazářil Francouz Nicolas Ivanoff, jeden z největších soupeřů českého pilota, se kterým dělí dosavadní celkové šesté místo. Letec ze země galského kohouta bral dokonce druhé místo za vítězným Kanaďanem Petem McLeodem. ”Nicolas překvapil, je vidět, že nikdo tady nespí. Všichni se zlepšují, je to ohromně vyrovnané. Po dnešku sice můžeme mít radost, zase jsme nabrali ohromné zkušenosti. Ale musíme je konečně zúročit v závodě, teprve to se počítá,” dodává Šonka.

V nedělním duelu o postup mezi osm nejlepších český pilot změří síly s Jošihidem Murojou z Japonska. Kromě webového vysílání na Redbull.tv je možné zhlédnout záznam na programu ČT Sport od 01:05 v noci.

První vítězství Othmana z Malajsie v Challenger Cupu

Sobota také tradičně patřila závodu nižšího výkonnostního poháru Red Bull Air Race. Své první pódium v Challenger Cupu a hned nejvyšší stupínek vybojoval Halim Othman z Malajsie, kterého doprovodili na stupně vítězů druhý domácí Tom Bennet a bronzový Claudius Spiegel z Německa. Cekovému pořadí nadále vládne Francouz Francois Le Vot, český pilot Petr Kopfstein dělí průběžné čtvrté místo.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář