FlightTrack – letadla stále pod kontrolou

18.08.2014

Pokud pronajímáte svá letadla, určitě jste již řešili otázku spolehlivosti vedení evidence letů a komplexního dohledu nad provozem své techniky. Řešením obojího může být systém FlightTrack.

FlightTrack – letadla stále pod kontrolou
FlightTrack – letadla stále pod kontrolou (Zdroj: Aeroweb.cz)

Snad každý provozovatel letecké školy se někdy (ne-li vždy) potýkal s problémem, kdy potřeboval vědět a nevěděl, kde se právě jeho letadlo či letadla nachází. Stejně tak instruktor, který právě poslal žáka na první samostatný navigační let. A v neposlední řadě majitel letadla, který by tak nějak přirozeně měl mít možnost vědět, co se s jeho majetkem děje.

Aplikace FlightTrack ve spojení s jednotkou umístěnou na palubě letadla nabízí uživatelům kromě základní funkce, tj. sledování aktuální polohy, i docela velké množství dalších vychytávek.


funkce sledování aktuální polohy letadla

On-line po celé Evropě

Díky průběžným přenosům dat mezi letadlem a systémem FlightTrack má uživatel přes účet na webové stránce Ftrack.eu online přístup ke sledování polohy svých letadel s podobným komfortem jako při sledování letadel vybavených ADS-B na populárním serveru FlightRadar24.com.

Aktuální informace budete mít vždy – ať už letadlo právě přistálo na vašem domovském letišti, nebo se pohybuje kdekoliv jinde po celé Evropě. Vše na aktuální mapě vzdušného prostoru spolu s výškovým profilem letu.

Letadlová kniha a další statistiky

Mezi užitečné funkce systému FlightTrack patří již zmíněné automatické vedení evidence letů včetně záznamu jejich průběhu. V evidenci jsou zahrnuta data letů, imatrikulace letadla, časy vzletu a přistání, doby letů a také ICAO kódy letišť vzletu a přistání.

Při detailním zobrazení záznamu letu je potom k dispozici samotná trasa letu zobrazená na mapě vzdušných prostorů a také výškový profil letu společně s profilem terénu. Při pohybu kurzorem myši po výškovém profilu se zobrazí další údaje pro daný okamžik - tj. nadmořská výška (AMSL), výška nad terénem (AGL) a rychlost vůči zemi (GS). V případě, že uživatel potřebuje zaznamenaná data použít v jiném programu, je možný export záznamu do běžně užívaného formátu GPX.


záznam průběhu letu - zobrazení trasy letu, výškového profilu letu společně s profilem terénu

 
automatické vedení evidence letů, vytváření statistiky a zobrazení dat do koláčového grafu

Další zajímavou funkcí jsou statistiky z provozu, které lze sestavovat podle mnoha kritérií do různých grafických podob, jako jsou klasické tabulky nebo koláčové či sloupcové grafy.

Rozumí si s Flight Office

Uživatelé rozšířeného programu na vedení letové agendy Flight Office mohou navíc využít možnosti automatického stahování záznamů o letech, a tím si ušetřit čas oproti ručnímu vypisování záznamu motorové knihy. A nechybí ani možnost exportu dat do formátu pdf.

Se systémem FlightTrack tak budete mít vždy kontrolu nad skutečným počtem odlétaných hodin letadel, která pronajímáte svým zákazníkům. Detailní záznam průběhu všech letů zase instruktorům usnadní a zkvalitní poletový rozbor s jejich žáky. A až při horším počasí zjistíte, že vaše letadlo raději bezpečně přistálo na nějakém letišti, možná vám ubyde i pár vrásek na čele.

Více informací najdete na webu systému www.ftrack.eu!

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář