Očima pilotů: Poslední dřevěná hvězda VSB-62 Vega

26.08.2014 4 příspěvky Tento článek je součástí seriálu Očima pilotů

Krátký dokument o historii jediného létajícího kusu kluzáku VSB-62 Vega, který má svůj domov v křižanovském aeroklubu.

Očima pilotů: Poslední dřevěná hvězda VSB-62 Vega
Očima pilotů: Poslední dřevěná hvězda VSB-62 Vega (Zdroj: Aeroweb.cz)

Příznivé a pozitivní ohlasy na krátký dokument o VSM-40 Démant v nás probudily chuť k natočení dalšího dokumentu o unikátních či posledních letuschopných letadlech, létajících na našem nebi. A jelikož máme velice kladný vztah i k letadlům, které aspoň z části rostly v lese, volba padla na typ VSB-62 Vega.

Začali jsme vznášet dotazy na všechny strany, následně sklízet informace a kontakty na osoby, které měly nebo dosud mají s Vegou něco společného. Setkali jsme se jak s konstruktéry tohoto krásného větroně, tak i se závodníkem, který na tomto letadle reprezentoval tehdejší Československo.

Natáčení vrcholilo návštěvou aeroklubu Křižanov, který přislíbil pomoc a spolupráci a bez něhož by tento dokument nejspíš nevznikl. Rádi bychom tímto dokumentem poděkovali všem zúčastněným, kteří přispěli vzpomínkou, zkušeností, či možností něco zařídit. Budeme rádi, pokud se nám podaří vás i tímto dokumentem potěšit.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Další adept

04.09.2014 v 11:25 Pepa

Oba vaše krátké filmy se mi moc líbily, je to hezké, dobře se na to kouká. Napadá mě další adept na dokument - VSB66 Orlice. Není dnes bohužel pokud vím žádný letuschopný exemplář, ale letadélko je to krásné se zajímavě futuristickým designem a není příliš známé. Jeho krátké představení by si jistě našlo i více diváků než jenom mě.

Odpovědět

RE: Další adept

01.10.2014 v 14:32 Ondřej

Děkujeme za příjemná slova i tip na stroj. Další adepti již čekají, aktuálně se jeden dokument natáčí a jeden z dalších nápadů se pomalu rodí v myšlenkách. Snad se nápady i díla zdaří a udělají divákům radost.

Odpovědět

RE: RE: Další adept

14.09.2015 v 21:12 Pospíšil mladší

Dobrý den všem, jako syn R. Pospíšila mám k VSB 62 i VSB 66S něco málo fotodokumentace(fotil myslím pan Kosař, další člen týmu), plus další artefakty. Na krátkém dokumentu mě lehce mrzí, jak se ze studenta před obhajobou diplomky stal "otec projektu", a taky by se slušelo vzpomenout přínosu pana Zejdy. Když jsem byl letos v Medlánkách na Oldtimer Party a viděl Vegu, byl jsem dojatý jako na rodinné sešlosti. Přece jen je to "druhé dítě mého otce...." R. Pospíšil P.S. Pokud víme, co znamená VSB, tak více méně předpokládáme, že otcem nemohl být "civil" :-)

Odpovědět

pro Pospíšil mladší

22.12.2015 v 10:29 tomáš

Vážený pane Pospíšile. Děkuji ,že jste se ozval.Namám nic pro tomu,udělat VSB ještě jednou a lépe s vašimi informacemi. Pokud máte chuť spolupracovat. ozvěte se na tomjung@seznam.,příponu kvůli automatům nepíšu. Děkuji předem.TJ

Odpovědět

Přidat komentář