Výstava fotografií zmapuje nejen historii letiště v Letňanech

05.09.2014

Výstava fotografií zmapuje nejen historii letiště v Letňanech
Výstava fotografií zmapuje nejen historii letiště v Letňanech (Zdroj: Aeroweb.cz)

Součástí Dne letiště, který se uskuteční v sobotu 6. září, bude i unikátní výstava fotografií. Na více než 100 historických snímcích si návštěvníci budou moct prohlédnout všechny důležité vývojové fáze letiště v Letňanech. Výstava však půjde ještě dále do minulosti a vyobrazí i časy, kdy na tomto místě létal první český aviatik Jan Kašpar.

„Výstava zavede návštěvníky do vzdálené minulosti, kdy nad Vysočansko-letňanskými pláněmi úspěšně létal Jan Kašpar. Byla to doba, kdy se na dnešním letišti v Letňanech a v jeho okolí odehrávaly první úspěšné aviatické produkce v Praze. V srpnu roku 1910 se let Jana Kašpara přišlo podívat první den 30 000 lidí, druhý den skoro 60 000. Právě z tohoto leteckého dne bude úvodní fotografie výstavy,“ řekl historik Tomáš Rezek, který celou expozici připravil.


Snímek Vojenského leteckého ústavu studijního z roku 1926 / Foto Archiv Letiště Letňany

K vidění bude 36 velkoformátových fotek a desítky dalších menších snímků. „Výstava bude vizuální, vedle úžasných záběrů ale budou i krátké popisky, které fotky zasadí do historického kontextu,“ uvedl Robert Speychal, výkonný ředitel Sportovního holdingu Praha, do jehož portfolia spadá i letňanské Letiště. „Chceme vzkřísit zašlou slávu místa, kde vznikalo první letiště v Praze, možná i v Čechách,“ dodal.

Výstava bude situovaná u restaurace Letecká vyhlídka a bude na Dni letiště zahájena. Na stejném místě zůstane i po skončení akce a v plánu je i její přesun do nedalekého OC Letňany, kde se díky tomu s překvapující historií tohoto regionu, která dříve nebyla vnímána, seznámí ještě širší veřejnost.

Vstup na Den letiště Letňany, který je zároveň oslavou 90. výročí zahájení provozu, je zdarma.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář