Ivanoff zaskočil soupeře v závodě RBAR v Texasu, Šonka sedmý

07.09.2014

Ivanoff zaskočil soupeře v závodě RBAR v Texasu, Šonka sedmý
Ivanoff zaskočil soupeře v závodě RBAR v Texasu, Šonka sedmý (Zdroj: Aeroweb.cz)

Za podstatně lepšího počasí, než ve kterém se v sobotu nakonec neuskutečnila kvalifikace, pokračoval nedělním závodem seriál leteckých závodů Red Bull Air Race. Překvapivým vítězem se nad automobilovým okruhem v texaském Fort Worthu stal francouzský letec Nicolas Ivanoff. Na stupně vítězů jej doprovodili Brit Nigel Lamb a Pete McLeod z Kanady. Martin Šonka se sedmou příčkou opět vrátil na bodované pozice.


Foto Red Bull Air Race

Kvůli zrušené kvalifikaci o složení duelů pro fázi Top 12 rozhodovaly výsledky z tréninků, které proti sobě na úvod svedly Němce Matthiase Dolderera a Jošiho Muroju z Japonska. A právě německý pilot výborným časem hned na úvod ukázal, že bude dnes pro všechny ostatní velkým soupeřem. Britský duel Paula Bonhomma a Nigela Lamba sice vyzněl lépe pro stále ještě úřadujícího mistra z roku 2010, ale i Lamba stavěl slušný výkon do dobré pozice pro postup. To Hannes Arch v Americe ukázal, že zaváhání z posledního závodu v Ascotu možná nebylo tak náhodné, a musel se sklonit před pozdějším vítězem Ivanoffem. Čtvrtý duel ukázal, že si po dvou závodech bez bodů vylepší celkové hodnocení i český zástupce v soutěži, který bez výraznějších potíží porazil domácího Kirbyho Chamblisse. Zkušený Maďar Peter Besenyei opět příliš nezazářil a byl nakonec snadnou kořistí pro Matta Halla z Austrálie. Další americký neúspěch si poté připsal Michael Goulian, který se dál potácí jako jediný bez bodu v celkovém pořadí a pro McLeoda nečinil žádnou překážku. Pozici „šťastného poraženého“ tak nakonec kromě Lamba těsně vybojoval i Arch.

Rakouský pilot, v tu chvíli ještě lídr celkového pořadí, také zahajoval další fázi Super 8, ovšem první dvousekundová penalizace závodu za nerovný průlet brány číslo 6 jej opět stavěla do nepříjemné pozice. Trochu nejistě poté působil i let Archova velkého rivala Bonhomma, který přesto živil naději na postup mezi nejlepší čtyřku. Opět předvedl vynikající let Němec Dolderer a rychlý čas si zapsal i Lamb. Jen o něco pomalejší byl i za ním letící Ivanoff. Další a zároveň poslední penalizaci dne si za stejnou chybu jako v případě Rakušana vybral i Martin Šonka a nerovný průlet bránou jej nakonec stál velmi těsné páté místo. Zklamání neskrýval ani Matt Hall, který na nejlepší čtyřku též nestačil. Dobré umístění v tréninku však postupem do Final 4 potvrdil McLeod na závěr celé osmičky.

Složení finále tak bylo poměrně nečekané a za největší favorita všichni považovali Matthiase Dolderera. Ten však na náročné a těsné trati po drobné chybičce při průletu zatáčkou ztratil cenné vteřinky a s napětím musel čekat na výkony zbylých tří pilotů. Třetím vyrovnaným letem jej předčil již následně letící Nigel Lamb, který si tak zajistil čtvrté pódiové umístění v řadě. Ještě lépe se však předvedl čtyřiceti tisícům přítomných diváků pilot ze země galského kohouta Ivanoff, na kterého nestačil ani poslední letící Kanaďan McLeod. Tribuny tak aplaudovaly nečekanému vítězi.

První letošní americký závod opět zamíchal i celkovým pořadím a vůbec poprvé rozbil úvodní tandem Bonhomme-Arch, mezi něž se na druhé místo před Archa vklínil právě Lamb. Dva body do celkového pořadí nakonec srovnali devátého Šonku s osmým Murojou na 10 bodech a pro oba stále žije šance minimálně na sedmou Doldererovu příčku, který zatím ukořistil 14 bodů.

Celý šampionát nyní čeká měsíční přestávka. 11. a 12. října se nejrychlejší motorsport ukáže opět ve Spojených státech amerických, tentokrát v Las Vegas.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář