Jiřího Prušu čeká poslední etapa expedice, pak bude o všem vyprávět

18.09.2014

Jiřího Prušu čeká poslední etapa expedice, pak bude o všem vyprávět
Jiřího Prušu čeká poslední etapa expedice, pak bude o všem vyprávět (Zdroj: Aeroweb.cz)

Za měsíc se na letišti v Příbrami uskuteční první z besed, které se ohlédnou za celou čtyřdílnou Expedicí Evropské ostrovy. Stane se tak krátce po skončení její poslední etapy, která pilota a publicistu Jiřího Prušu zavede tentokrát nad ostrovy východního Středomoří. Z Příbrami se na ni vydá 30. září.


Jiří Pruša před odletem z portugalské Maiy (I. etapa) / Foto Carlos Miguel Seabra

"Cílem poslední etapy je přeletět a - tam, kde to bude možné - natočit chorvatské pobřeží, Jónské ostrovy, okolí Athén, Dodekanéské ostrovy, horu Olmyp nebo třeba bojiště v Thermopylech," plánuje Jiří Pruša před dvanáctidenní cestou, během níž obletí za cca 40 hodin trasu dlouhou 7 500 km. "Nabízí se zde řada míst historicky spjatých s řeckou mytologií, druhou světovou válkou i středověkem," upozorňuje cestovatel například na hrad Sighisoara v rumunských Karpatech, pravděpodobné rodiště valašského knížete Draculy, jenž se později stal předlohou stejnojmenného upíra.

Vzhledem k pozitivním ohlasům z již proběhlé besedy po skončení první etapy se krátce po skončení celé expedice chystají hned dvě veřejné přednášky-besedy s pilotem, které se poohlédnou za všemi čtyřmi etapami. Tyto besedy doplní i krátké filmové ukázky, nasnímané během cesty třemi kamerami zavěšenými na trupu letounu WT9 Dynamic OK-LEX, který Jiřího Prušu celou cestu provází.

OK-LEX
Foto Archiv Jiřího Pruši

První z přednášek se uskuteční na letišti Dlouhá Lhota v sobotu 18. října od 14 do 16 hodin v prostorách společnosti OK Light Aircraft, která mimo jiné celou expedici zabezpečuje technicky i administrativně. Kapacita přednášky je omezená na 50 osob, pro účast se proto prosím registrujte na emailu milos.dermisek@ok-aviation.cz či na telefonu 602 293 309.

Druhou přednášku bude hostit Fakulta strojní ČVUT (Technická 4, Praha 6), a to v úterý 4. listopadu od 18 do 20 hodin. Registrace na tuto besedu není nutná.

Příběhy Jiřího Pruši z prvních dvou etap si můžete připomenout také z reportážních e-knih v edici Knihy iDNES.cz.

Kanárské ostrovy a zpět
Nebe nad Evropou I.

Autor: Jiří Pruša
Nakladatelství: MAFRA
Rok vydání: 2014
Na výrobě spolupracovali:
Jožo Skácal, Jinřich Ilem
Cena: 99 Kč
Formáty: PDF, PDF pro čtečky

Ostrovy Severního moře
Nebe nad Evropou II.

Autor: Jiří Pruša
Nakladatelství: MAFRA
Rok vydání: 2014
Na výrobě spolupracovali:
Jožo Skácal, Jinřich Ilem
Cena: 99 Kč
Formáty: PDF pro čtečky

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář