Den letiště Přerov v sobotu 4. října ozdobí i setkání Trenérů

26.09.2014 3 příspěvky

Den letiště Přerov v sobotu 4. října ozdobí i setkání Trenérů
Den letiště Přerov v sobotu 4. října ozdobí i setkání Trenérů (Zdroj: Aeroweb.cz)

Jako připomínku toho, že letiště v Bochoři i po loňském opuštění armádou funguje, a jako vhodnou příležitost pro představení nových aktivit provozovatel letiště LOM Praha ve spolupráci s Ministerstvem obrany připravil akci Den letiště Přerov. V sobotu 4. října tak budou mít nejen obyvatelé Přerova, ale všichni zájemci možnost navštívit areál a na vlastní oči se přesvědčit, v jakém stavu letiště je a co je zde nového. Již od pátku zde navíc bude probíhat neformální setkání Zlínů řady Trenér obohacené řadou přednášek.

Přerovské letiště patří k těm tradičním v rámci České republiky, jeho počátky ostatně sahají do poloviny třicátých let minulého století. Postupem času, zejména v souvislosti s výstavbou betonových provozních ploch se zdejší letiště zařadilo mezi ty nejkvalitnější.


Letiště Přerov na jaře 2014 / Foto Letiště Přerov

Letiště Přerov v toku času

Přestože letiště v Přerově bylo až do velmi nedávné minulosti vždy provozováno jako letiště vojenské, tak civilní provoz se zde rozeběhl již v roce 1958 a s různými omezeními zde v rozličných podobách fungoval do roku 1984. Zásadní změny nastaly po revoluci, kdy v roce 1994 došlo k výraznému omezení provozu proudových cvičných a bojových letounů a v Přerově vznikla základna vrtulníkového letectva. Vrtulníkový provoz pak po dlouhé roky patřil k Přerovu a mnozí mají dodnes v paměti například ohromné nasazení vojenských letců z Přerova během tragických povodní na Moravě v roce 1997.

V září roku 2013 na základě předchozího rozhodnutí došlo k definitivnímu ukončení vojenského provozu na letišti a přesunu letecké techniky i personálu na základnu Náměšť nad Oslavou. Ministerstvo obrany na základě předchozích negativních zkušeností s postupným chátráním a degradací opuštěných bývalých leteckých základen si ponechalo letiště v majetku a jeho správou pověřilo státní podnik LOM Praha. Díky tomuto opatření se podařilo zabránit devastaci letiště například ze strany různých „sběračů kovů“, ale zejména se povedlo zde udržet letový provoz.

Areál letiště se v sobotu pro veřejnost otevře od 10 hodin. Všichni tak budou mít dostatek času prohlédnout si vystavenou pozemní a leteckou techniku. Pro zájemce budou připravené vyhlídkové lety a s ohledem na plánované přílety účastníků letových ukázek i návštěvníků bude na obloze stále něco k vidění. Od 13 hodin je naplánován začátek zhruba tříhodinového bloku letových ukázek, v jehož rámci se kromě pro Přerov již tradičních vrtulníků představí také parašutisté, akrobatické letouny, historická letadla a samozřejmě letadla vojenská.

Den letiště je připraven jednak jako poděkování všem, kteří bydlí v jeho okolí, a současně jako potvrzení slibu, že provoz letiště bude zachován. Vstup na akci je zdarma, záštitu nad ní převzal pan Antonín Prachař, ministr dopravy České republiky.

Setkání letounů Zlín Trenér

Již od pátku 3. října chystá Historická letka RČS ve spolupráci s letištěm Přerov a dalšími partnery neformální setkání všech, které spojují letouny Zlín Trenér.

Na páteční večer je od 18 hodin připravena přednáška pana Milana Jančáře, majitele společnosti Zlín – Avion service, na téma provoz, údržba a životnost letounů řady Zlín Trenér. Od 19 hodin následuje přednáška pánů Prokopa a Altmana z LOM Praha na téma údržba motorů řady M 137/337. Na zbytek pátečního večera je naplánováno promítání unikátních leteckých filmů z archivu Vojenského historického ústavu Praha a z archivu Historické letky.

Na sobotní dopoledne je připravena trocha teorie, kdy pan generál Jaroslav Kankia, bývalý vedoucí Display teamu AČR, seznámí zájemce s postupy pro skupinové létání. Své čerstvě nabyté teoretické poznatky skupinového létání si pak mohou všichni vyzkoušet ve vzduchu pod vedením pilotů Historické letky v jednotlivých blocích.


Foto Historicflight.cz

Pro zájemce jsou možné přílety již během pátku 3. října, v místě je zajištěné zdarma hangárování a ubytování (je nutné si pouze vzít s sebou vlastní spací pytle). V sobotu odpoledne nebo pak v neděli jsou plánovány odlety účastníků. Po celou dobu konání setkání jsou letouny účastníků a posádky osvobozeny od letištních poplatků. Palivo zdarma do svých Trenérů získá prvních 15 účastníků, kteří do Přerova doletí v pátek 3. října. Pro všechny účastníky je pak připravené malé překvapení.

Vzhledem na omezenou kapacitu ubytování, prosím, kontaktujte předem provozovatele letiště na email vlastimil.martinek@lompraha.cz.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Záznam

29.09.2014 v 14:45 Radim

Bude někde k dispozici záznam z přednášek, zejména pak z té Ing. Jančáře o provozu řady 26? Myslím, že by to zajímalo spoustu letců, kteří se zrovna nemohou dostavit :-).

Odpovědět

RE: Záznam

29.09.2014 v 17:32 Marek

Napadl mne stejný dotaz, připojuji se.

Odpovědět

Záznam přednášky

30.09.2014 v 7:40 fly777

Také se připojuji s prosbou o přednášku. Přiletět nemohu, neměli bychom vlečnou na víkend...

Odpovědět

Přidat komentář