Pro jedny eso, pro jiné diletant. Četaři Františkovi by dnes bylo 100 let

07.10.2014 1 příspěvek

Pro jedny eso, pro jiné diletant. Četaři Františkovi by dnes bylo 100 let
Pro jedny eso, pro jiné diletant. Četaři Františkovi by dnes bylo 100 let (Zdroj: Aeroweb.cz)

Vynikající pilot, vynikající střelec. Málokterého letce z druhé světové války zdobila tato přirovnání současně. Obojí však platilo pro Josefa Františka, československého četaře ve službách polské 303. stíhací perutě v Bitvě o Británii. Přesto o tomto vynikajícím válečníkovi nekolují pouze samé klady. Dnes by se dožil sta let.

Josef František do československého letectva nastoupil v roce 1936 a o dva roky později se z něj na základně v pražských Kbelích stal stíhač. Divoký nástup Něměcka v počátku druhé světové války ho nakonec přivedl přes rumunský internační tábor až do Francie a později do anglického Královského letectva. Jen v září 1940 zaznamenal František těžko uvěřitelných, ale ověřených 17 sestřelů a zařadil se do nejúspěšnější trojice střelců v Bitvě o Británii. Ze všech československých letců ho v počtu sestřelů překonal jen Karel Kuttelwascher, jehož celkových 20 sestřelů je navíc součtem za celé válečné období.

Tak proč ta kontroverze kolem osoby Josefa Františka? Elitní letec byl totiž všechno možné, jen ne týmový hráč. Podle vyprávění pilotů-pamětníků se se svým Hawker Hurricanem rád vrhal do osamělých náletů na německé stíhače, nehledě na nepřátelskou přesilu. Nadřízení ho označovali jako vojáka bez disciplíny a byť měl v soubojích úspěchy, byl řadě letců trochu trnem v oku. Ostatně konflikt s nadřízeným, který jej chtěl pro údajné neposlouchání rozkazů zatknout, měl být i záminkou, proč se František na začátku války ve Francii připojil k polskému, a nikoliv československému letectvu.

Bohužel, bouřlivý život tohoto leteckého esa má neveselý konec. Traduje se, že se den po svých 26. narozeninách předváděl nedaleko Ewellu, bydliště své tehdejší dívky, akrobacii nízko nad zemí, při níž havaroval. Ačkoliv oficiální vyšetřování příčiny nehody neobjasnilo, jisté je, že Josef František v troskách svého Hurricanu zahynul.

Dnes je to tedy 100 let od jeho narození, zítra to bude 74 let od jeho úmrtí...

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Traduje se ...

21.10.2014 v 11:57 Karel

Cest jeho pamatce, ale fakta casto uvadeji pro konec jeho zivota nezvladnute pristani z duvodu naprosteho vycerpani organismu.

Odpovědět

Přidat komentář