RBAR: Mistrem světa je Lamb, Šonka dosáhl vysněné medaile

26.10.2014 3 příspěvky

Krásným a napínavým závodem v rakouském Spielbergu dnes vyvrcholilo mistrovství světa Red Bull Air Race 2014. Novým šampionem se stal Brit Nigel Lamb. Martin Šonka má za sebou životní závod.

RBAR: Mistrem světa je Lamb, Šonka dosáhl vysněné medaile
RBAR: Mistrem světa je Lamb, Šonka dosáhl vysněné medaile (Zdroj: Aeroweb.cz)

Nigel Lamb v celkovém pořadí předčil o devět bodů druhého Hannese Archa z Rakouska. Mistr světa z let 2009 a 2010 Brit Paul Bonhomme skončil třetí po nepovedené druhé fázi závodu. Vítězem podniku v Rakousku se stal Francouz Nicolas Ivanoff před Lambem. Martin Šonka vybojoval třetím místem první stupně vítězů v Red Bull Air Race ve své kariéře.


Foto Tomáš Zámostný

"Hannes byl silný soupeř. Celou sezónu mě hnal dopředu, takže díky, Hannesi," křepčil na tiskové konferenci po závodě radostí novopečený britský mistr světa. "Určitě jsem chtěl být první, snažil jsem se udělat pro to vše a možná jsem se snažil až moc," prohodil zase zklamaný Arch bezprostředně po závodě.

Smůla pro Halla a Dolderera

Jako první se do posledního závodu sezóny pustil Jošihide Muroja z Japonska. Od začátku letu se mu však nedařilo trefit ideální trajektorii a neustále se musel drobnými korekcemi dorovnávat mezi pylony. Značně tak ulehčil práci čistě letícímu Bonhommeovi, který bez potíží postoupil dál. Napínavý byl i druhý duel Australana Matta Halla a Kirbyho Chamblisse z USA. Ačkoliv Hall svého soka na čas porazil, obdržel krátce pro protnutí cílové brány dvousekundovou penalizaci za přílišný náklon v bráně č. 10 a se soutěží se loučil překvapivě brzy. Ještě napínavější však byl třetí souboj. Američan Michael Goulian konečně zaletěl dobrý závod a slibným časem zatlačil na lídra průběžného pořadí Lamba. Lamb tři čtvrtiny závodu na Gouliana ztrácel, v závěrečné fázi ovšem dokázal zrychlit a předstihl jediného do té doby nebodujícího pilota o 415 tisícin.

Na čtvrtý duel se nejvíc těšili početní čeští fanoušci, kteří již včera mohutně oslavovali vítězství Petra Kopfsteina v Challenger Cupu. Proti Nicolasi Ivanoffovi totiž startoval bývalý český armádní letec Martin Šonka, který předvedl naprosto fantastický výkon a zaznamenal vůbec nejlepší čas fáze Top12 – 56,717 sekund. Ivanoff tak musel pro postup čekat na výkony dalších pilotů. Další dramatický souboj následoval vzápětí. Kanaďan Pete McLeod totiž zaostal za očekáváním a nabídl Matthiasovi Doldererovi z Německa šanci na přímý postup. Dolderer sice časem kanadského soupeře zdolal, i jeho ovšem srazila dvousekundová penalizace, která dál poslala McLeoda. Poslední duel patřil domácím fanouškům, když maďarský matador Péter Besenyei vyzval vítěze kvalifikace Archa. I Besenyei přičítal dvě sekundy za nerovný průlet jedné z bran a výsledný čas přes 1 minutu byl tečkou za jeho letošním nepříliš úspěšným účinkováním v Red Bull Air Race. Hannes Arch postoupil bez potíží dál.

Dvěma „šťastnými poraženými“ se stali Nicolas Ivanoff a konečně i Michael Goulian, který si tak zajistil první body do celkového pořadí.


Foto Tomáš Zámostný

Předčasný konec pro Bonhommea

Fázi osmi nejlepších odstartoval Pete McLeod. Talentovaný vítěz posledního závodu v Las Vegas se vyvaroval výraznějších chyb, přesto časem nestačil na vzápětí letícího Ivanoffa. Michaela Gouliana drobné chyby v technice posunuli za Ivanoffa, ovšem před McLeoda, který se tak o další postup začal povážlivě strachovat. Chambliss, který také letos neměl mnoho důvodů k oslavě, poté předvedl let ve stylu nahoru-dolů a zařadil se za Gouliana. Mezi pylony se jako další pustil Bonhomme. Ten do poloviny trati držet krok s vedoucím Ivanoffem, pak ale začal ztrácet a zařadil se na druhé místo. To mu v tu chvíli stále ještě nezaručovalo postup mezi čtyři nejlepší. Naopak pro McLeoda to znamenalo konec.

To Nigel Lamb na stále vedoucího Ivanoffa ztrácel od začátku, i jeho čas však nakonec stačil na průběžné druhé místo a již jistý postup. Jako sedmý slyšel ve sluchátkách pokyn „Smoke on“ Martin Šonka. A zatímco se českým fanouškům opět tajil dech při trochu nervózním letu plném drobných korekcí, český letec si se ztrátou 8 desetin vybojoval první Final4 v sezóně i celé své kariéře. Poslední v pořadí Hannes Arch měl před svým letem o motivaci navíc. Svým postupem by totiž vyřadil z postupových pozic a tím i boje o titul Paula Bonhommea a přesně to se také stalo. Rakušan zaletěl opět výborně a časem 56,701 sekund postupoval suverénně dál.

Sezóna tím skončila pro McLeoda, Chamblisse, Gouliana a definitivně pro Bonhommea. Souboj o titul mistra světa se v ten moment smrsknul pouze na dvě jména, Archa a Lamba.

Strhující finále pro Lamba

Do velkého finále jako první vyrazil Nicolas Ivanoff a vítěz Super8 zaletěl excelentně i ve Final4. Jeho čas marně atakoval Nigel Lamb, který tak Archovi hodil rukavici. Vše měli v rukou poslední dva piloti na startu – Šonka a Arch. Prvně jmenovaný letěl od začátku na hraně a nakonec obdržel dvousekundovou penalizaci za přílišný náklon v bráně č. 12. V tu chvíli to vypadalo, že je medaile pro Šonku ztracena. Do té doby sebejistý Hannes Arch ovšem v posledním letu sezóny nečekaně zaváhal a po dvousekundové penalizaci za nerovný průlet brány č. 7 zaostal o více než 1 desetinu za českým pilotem a zařadil se až na čtvrtou pozici. V tu chvíli bylo o všem rozhodnuto.

Ivanoff se stal podruhé v sezóně vítězem závodu před Lambem a k naší obrovské radosti také Martinem Šonkou, který na vysněných stupních vítězů spokojeně třímal českou vlajku a trofej pro třetího muže závodu.

Poté už patřilo pódium jedinému muži – mistrovi světa Red Bull Air Race 2014 Nigelu Lambovi z Velké Británie.


Foto Tomáš Zámostný


Konečné pořadí Red Bull Air Race 2014 (kliknout pro zvětšení)

Fotogalerie (Tomáš Zámostný)

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Paráda!

26.10.2014 v 18:16 Jiří Novák

Velká gratulace!

Odpovědět

gratuluji

27.10.2014 v 23:44 Lubor

tohleto je po dlouhé době důležité vítězství. Něco odchází a zase se něco rodí (RedBulláci vědí). Takže mnoho zdaru a ještě alespoň jednou nebo víckrát ...

Odpovědět

RBAR

28.10.2014 v 19:58 Libor

První závod který jsem viděl na vlastní oči a zrovna takový úspěch Martina. Jsem rád že jsem byl u toho

Odpovědět

Přidat komentář