V Kongu o víkendu havarovala nákladní L410, dva piloti zranění

30.10.2014

V Kongu o víkendu havarovala nákladní L410, dva piloti zranění
V Kongu o víkendu havarovala nákladní L410, dva piloti zranění (Zdroj: Aeroweb.cz)

Dva těžce zraněné si vyžádala nehoda letounu československé výroby L410 Turbolet registrace 9Q-COT v městě Shabunda v Demokratické republice Kongo. Stroj s dvoučlennou posádkou a 1 500 kilogramy nákladu neznámé povahy sem v sobotu 25. října mířil z města Bukavu, ale havaroval před přistáním na úpatí ramene řeky Ulindi, asi 2 km od letiště. Informoval o tom server Aviation Herald.

Map, South Kivu River from right to left, inside the loop Shabunda is on the left bank of the river (Graphics:Google Earth)
Foto Google Earth

Letoun spadl z dosud nejasných příčin v oblasti bojů mezi místní armádou a separatisty a rozlomil se na dvě části. Nelze proto zcela vyloučit podíl ozbrojeného konfliktu na nehodě. Objevily se dokonce spekulace, že zde Turbolet havaroval záměrně, aby doručil rebelům usilujícím o osamostatnění se od centrální vlády zásoby nejrůznějšího materiálu. Jedná se ovšem o nepodložené informace.

Stroj patřil konžské společnosti Biega Air, ale podle místních úřadů v den nehody operoval pod oprávněním jiného provozovatele.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář