Za nehodou SpaceShipTwo je nejspíš technická chyba, ne palivo

03.11.2014

Za nehodou SpaceShipTwo je nejspíš technická chyba, ne palivo
Za nehodou SpaceShipTwo je nejspíš technická chyba, ne palivo (Zdroj: Aeroweb.cz)

Podle nejnovějších informací vyšetřovatelů amerického Národního úřadu pro bezpečnost v dopravě (NTSB), kteří pátrají po příčinách páteční tragické nehody soukromé vesmírné lodi SpaceShipTwo v Mohavské poušti, stálo za nehodou nejspíš předčasné "přestavění" ocasní části stroje. Unikátní řešení, které mimo jiné pomáhá lodi v bezpečném sestupu do atmosféry, způsobilo rozpad lodi za letu a následný požár. Dosud se mělo za to, že na vině požáru mohly být problémy s motory, resp. palivem.

Image: Feathered wings
Foto NBCNews.com

Podle Christophera Harta, vyšetřovatele NTSB, sestává proces přestavění ocasní části SpaceShipTwo ze dvou kroků. Prvním z nich je odemknutí ovládacího mechanismu, jakési páky, a druhým je přesnutí této páky do polohy pro sestup. Podle vyšetřovatovatelů druhý pilot lodi uvolnil mechanismus krátce po dosažení rychlosti zvuku, byť tak měl učinit až při rychlosti Mach 1,4. Problémem ovšem bylo, že k přestavění ocasní části došlo vzápětí po odemčení mechanismu, byť s pákou údajně ani jeden z pilotů nepohl. Stroj začal vyvíjet příliš velký odpor v nesprávný moment. "O dvě sekundy později jsme viděli rozpadnutí stroje. Prakticky okamžitě zmizela veškerá telemetrická data a video," doplnil Hart.

Hart nicméně dodal, že se stále jedná o předběžné závěry a před vyšetřovateli je ještě obrovský kus práce, která se může táhnout několik měsíců. Přesto však tato data prokazují, že mechanismus stavitelné ocasní části je hlavním viníkem a není důvod předpokládat, že požár vypukl v souvislosti se závadou raketového motoru nebo nádrží. SpaceShipTwo totiž disponuje hybridní pohonnou jednotkou, která namísto klasických tekutých paliv při tomto letu poprvé spalovala tuhé palivo na bázi termoplastů.

Soukromá vesmírná loď SpaceShipTwo je produktem konsorcia Virgin miliardáře Richarda Bransona. Je to jeden z projektů, který si klade za cíl dobýt vesmír z prostředků soukromé sféry a popularizovat tzv. vesmírnou turistiku. Navzodry havárii pan Branson uvedl, že chce v projektu dál pokračovat.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář