Loňský požár Dreamlineru způsobila podle NTSB konstrukční vada baterií

03.12.2014

Loňský požár Dreamlineru způsobila podle NTSB konstrukční vada baterií
Loňský požár Dreamlineru způsobila podle NTSB konstrukční vada baterií (Zdroj: Aeroweb.cz)

Americký Národní úřad pro bezpečnost v dopravě (NTSB) vydal závěrečnou zprávu z vyšetřování incidentu ze 7. ledna loňského roku, kdy na letišti v Bostonu vzplála baterie pomocné pohonné jednotky (APU) na Boeingu 787-8 japonských aerolinií a následně vypukl menší požár. Podle vyšetřovatelů požár způsobilo konstrukční řešení lithium-iontového akumulátoru, který měl před certifikací projít mnohem důkladnějšími testy. Informovala o tom ČTK.

Podle závěrečné zprávy byl příčinou vznícení tzv. tepelný lavinový jev, který vzniká během nabíjení baterií, pokud konstrukce akumulátoru neumožňuje účinné chlazení bateriových článků. Nepopiratený díl viny tak podle NTSB nese výrobce baterií, japonská společnost GC Yuasa. Zodpovědnosti se ovšem nemůže zříci ani výrobce letadla Boeing.

Možná překvapivě zpráva kritizuje také Federální letecký úřad (FAA), který typu uděloval osvědčení letové způsobilosti. Lithium-iontové baterie, známé zejména z drobné spotřební elektroniky, jsou totiž podle NTSB v leteckém průmyslu natolik novým řešením, že jejich testování před závěrečnou certifikací mělo být daleko důkladnější.

Loňský incident s baterií nebyl zdaleka ojedinělým problémem Dreamlineru. Technické problémy provázely nejnovější dopravní typ Boeingu předtím i potom a zkraje loňského roku byly letouny B787 dokonce na několik měsíců zcela uzemněny. Navzdory tomu na něj registruje americká společnost stále stovky objednávek.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář