Letecké mapy a informace v roce 2015

28.01.2015 8 příspěvků

Letošní zimní období nám zatím přináší vcelku příznivé podmínky pro létání a tak by i začátek letecké sezony mohl přijít brzy. Připravil jsem pro vás přehled, jaké mapy a letecké informace budou letos k dispozici a kdy vyjdou.

Letecké mapy a informace v roce 2015
Letecké mapy a informace v roce 2015 (Zdroj: Aeroweb.cz)

Letošní pětistovky a další mapy

Na semináři GA v Jenči jsme se dozvěděli, že letecká mapa ICAO České republiky vyjde v letošním roce nejdříve v říjnu. Znamená to, že do té doby by neměly vstoupit v platnost žádné významné změny vzdušného prostoru, ale samozřejmě změny týkající se letišť a ostatních leteckých informací jsou publikovány průběžně. Nejspíše se na jaře více zaplní i seznam ručních oprav k mapě ICAO (zveřejňovaný v AIP ČR http://lis.rlp.cz/ais_data/aip/data/valid/g3-2.pdf). O možnosti distribuce podzimní ICAO mapy ČR s Databází letišť 2016 zatím jednáme s ŘLP ČR, o výsledku vás budeme určitě informovat, jakmile budeme mít stanovisko ŘLP.

Naopak ICAO mapa Slovenska vyjde nově již v březnu/dubnu 2015. Na Slovensku byla dlouhou dobu nová mapa publikována až na přelomu května/června či dokonce v červenci, a tak se dá očekávat, že toto rozhodnutí bude piloty GA velmi kladně hodnoceno. Já osobně to považuji za perfektní krok.

Mapa VFR 1 : 500 000 ČR a SR

Na rozdíl od ICAO mapy ČR vyjde letecká mapa VFR 1 : 500 000 vydávaná s Databází letišť v klasickém jarním termínu (aktuálně 20. března 2015) a bude opět součástí každé Databáze letišť. Bude zahrnovat jako v loňském roce společně území České i Slovenské republiky, a tak se nemusíte bát, že na letošní sezonu nebudete mít aktuální a neroztrhanou mapu. Jako úplnou novinku připravujeme vydání laminované verze této mapy. Zatím bude k zakoupení pouze samostatně, avšak pokud o ní bude dostatečný zájem, zvážíme její zařazení i do předplatného. Navíc samozřejmě u každé Databáze letišť najdete plánovací mapu VFR 1 : 1 000 000 ČR+SR, jak jste na to zvyklí již po mnoho let.

Mapa 1 : 200 000 ČR a SR

Tato mapa pro podrobnou navigaci vychází v plném územním rozsahu ČR+SR pouze v elektronické verzi (pro aplikaci pro mobilní zařízení). Na její aktuální verzi se můžete opět těšit v jarním termínu. Pro území ČR vyjde v letošním roce v měřítku 1 : 200 000 také Letecký atlas vydávaný LAA ČR pro členy Svazu UL, do kterého leteckou vrstvu pro LAA zpracováváme souběžně s mapami pro Databázi letišť.

Databáze letišť 2015 – nové plochy a heliporty

Vychází letos s příchodem jara – tj. 20. března 2015. Již čtvrtým rokem vychází ve dvou verzích: klasická Databáze letišť (tenčí publikace s kroužkovou vazbou) a kompletní Databáze letišť Profi (navíc obsahuje detailní informace na samostatných listech ke každému letišti, UL ploše a heliportu včetně letní změnové služby) – jedná se o kompletní balík leteckých informací, které vám budou sloužit celou leteckou sezonu. Jak jsem již zmínil, u každé verze Databáze letišť budou přibaleny dvě mapy s plným pokrytím regionu ČR+SR a to letecká navigační mapa VFR 1 : 500 000 a letecká plánovací mapa VFR 1 : 1 000 000. ICAO mapa ČR přibalena nebude, jelikož letos na jaře nevychází.

Kromě kompletně aktualizovaných informací o letištích (a změn je letos skutečně mnoho) bude nová Databáze letišť obsahovat sedm zcela nových UL ploch (4 ČR a 3 SR) a jako úplnou novinku také pět heliportů. Zpracování heliportů je novinkou, vycházíme tím vstříc požadavku pilotů vrtulníků, jelikož vrtulníkové létání v našem regionu získává stále více příznivců. Navíc jsme zařadili také detailní informace o letištních heliportech ke všem letištím, která mají tyto informace vypublikované. Způsob publikování heliportů jsme vylepšili i v leteckých mapách, nově najdete v mapě 1 : 200 000 také směry příletů k heliportu a heliporty Letecké záchranné služby jsou odlišeny novou mapovou značkou.

 
kliknout pro zvětšení (PDF)

Novinka - referenční poplatky za použití letiště

Další úplnou novinkou je zveřejnění referenčních poplatků. Týká se to především velkých mezinárodních a větších regionálních letišť, jelikož ceníky za služby na těchto letištích jsou pro GA často složité a málo přehledné. A pokud na daném letišti působí více handlingových agentů, uvedli jsme informace pro každého agenta odděleně – aby si každý pilot mohl porovnat, který agent vyhovuje jeho potřebám. Naší snahou je, aby měl každý pilot alespoň rámcovou a rychlou představu, kolik jej bude použití letiště kompletně stát. Samozřejmě se nejedná o závaznou (ani vymahatelnou) informaci od provozovatele letiště, ale měla by být alespoň vodítkem, v jaké cenové kategorii se použití letiště pohybuje.

Všechny informace o poplatcích právě zpracovávám a zjistil jsem, že jsem vcelku píchnul do vosího hnízda. Mnoho provozovatelů letišť o celkové výši poplatku nechce moc mluvit. Nejvíce mě překvapila zamítavá odpověď provozovatele jednoho letiště, odůvodněná tím, že jejich ceník je příliš složitý a tak referenční ceny nezpracují. Nevím, zdali se provozovatelé obávají konkurence nebo negativního hodnocení piloty a nebo je to jen liknavost. Dle mého názoru je použití letiště službou, za kterou by pilot platit měl, pokud chceme všichni mít kde létat i v budoucnosti. Otázkou samozřejmě zůstává výše poplatků, ta se však často odvíjí od nákladů na udržení letiště v provozu. Přiznám se, že mě samotného překvapilo, jak rozdílný je přístup k výpočtu poplatku na jednotlivých letištích. Příjemný překvapením je, že na mnoha „velkých“ letištích nezaplatíte vůbec tak „velké peníze“ jak by se na první pohled mohlo zdát.

Kategorie referenčních poplatků

Stanovili jsme tři modelové kategorie, které by měly pokrývat nejfrekventovanější konfigurace letadel. Kategorie jsou: UL2p (ultralight) = UL letadlo do 600 kg + pilot a jeden cestující (odpovídá běžným UL/ELSA/LSA), 1T2p (dvoumístný motorák) = letadlo do max. MTOW 1 000 kg + pilot a 1 cestující (např. C152/Z226), 2T4p (čtyřmístný motorák) = letadlo do max. MTOW 2 000 kg + pilot a 3 cestující (např. C172/182/210/Z43). Provozovatele letišť jsme požádali o výpočet kompletní ceny pro každou uvedenou kategorii za použití letiště (kompletní cena za jeden přílet, přistání a odlet + odbavení cestujících + handling, pokud je povinný, a všechny ostatní povinné poplatky spojené s přistáním/odletem) a poplatek za 24 hodin parkování na letišti (kompletní cena za 24 h [den + noc] parkování letadla na parkovací nebo odstavné ploše, včetně všech poplatků spojených s parkováním). Referenční poplatky najdete v klasické Databázi letišť v sekci AD Info a samozřejmě také v Profi verzi přímo u letiště.

Přehled vzdušných prostorů

Pro zjednodušení vyhledávání relevantních informací o vzdušných prostorech jsme připravili textový přehled takových vzdušných prostorů, které mají specifické požadavky pro vstup či provoz v prostoru. U každého takového prostoru najdete důvod omezení – druh konfliktního provozu, provozní dobu, podmínky pro vstup, frekvence a kontakty na odpovědná pracoviště povolující vstup a další praktické poznámky. Uvedené frekvence na odpovědná pracoviště navíc konzultujeme přímo s ŘLP ČR, tak by tyto informace měly být nejen nejaktuálnější, ale také by měly sloužit pro nejpřímější spojení na skutečně správné pracoviště.

Distribuce Databáze letišť 2015

Pokud ještě nemáte zajištěnu Databázi letišť včetně leteckých map, doporučuji vám využít naše předplatné, které již od loňského roku zajišťujeme také pro Slovensko. Je to jednoduché a nezávazné, stačí se přihlásit na adrese www.aerobaze.cz/predplatne, náš systém vám zašle mailem dispozice k úhradě předplatného a pokud jej uhradíte, zašleme vám novou Databázi letišť přímo do vaší schránky. Získáte ji tak nejen s výraznou slevou (levněji než v běžném prodeji v obchodě), ale budete mít zdarma také poštovné a balné a navíc ji dostanete jako první hned z tiskárny. Předplatné je možné objednat (a uhradit) nejpozději do 28. února 2015.

Druhou pohodlnou možností je nákup na zimním školení, který zajišťujeme již několik let ve spolupráci s leteckými provozovateli. Pokud na vašem zimním školení tato možnost nabízena není, navrhněte svému provozovateli, aby se na nás obrátil (viz www.aerobaze.cz/zima).

Nezapomeňte také, že Databázi letišť můžete získat výhodným způsobem v rámci členství ve Svazu UL LAA ČR. V rámci členského poplatku Svazu UL obdržíte nejen aktuální Databázi letišť (včetně obou zmíněných map ČR+SR), ale také Letecký atlas ČR 1 : 200 000. Jen nezapomeňte, že musíte uhradit nejen svazový roční poplatek 500 Kč, ale také členský roční poplatek LAA 750 Kč. Pro členy Svazu UL, kteří mají zájem také o verzi Profi (kterou LAA ČR nezajišťuje v rámci členství ve Svazu UL), máme speciální nabídku v rámci našeho předplatného na dokoupení samostatné verze Profi (info najdete na stránkách předplatného).

Databáze letišť pro mobilní zařízení

Tak to je moje noční můra! Již od loňského jara slibuji mnohým z vás novou aplikaci pro operační systém Android, ale stále ještě není k dispozici. Intenzivně pracuji i na nové verzi aplikace pro operační systém Apple a s tou je to nastejno. Od loňského jara spolupracuji již s třetím dodavatelem aplikace (základ aplikace by měl být stejný pro Android i Apple), bohužel předcházející dva si na vývoji aplikace vylámali zuby. Přeci jen požadavek na aplikaci je dost vysoký – jedná se o kompletní navigaci se zobrazováním off-line i on-line rastrových i vektorových map a mnoha dalších mapových i databázových dat včetně meteorologických informací. Současný dodavatel je sice také ve velkém skluzu (dle původní dohody měla být aplikace hotova do konce roku 2014), ale jelikož se jedná o firmu s bohatými zkušenostmi v GA, stále věřím, že se podaří vše dotáhnout do úspěšného konce a nová aplikace bude sice se zpožděním, ale bude.

Stávající verze aplikace pro operační systém Apple v zásadě funguje, vím o několika drobných nedostatcích (především způsob ovládání zoomování a zobrazování map, zobrazení výsledků fulltextového vyhledávání, chybí VFR příručka k AIP ČR a podobně), ale kromě těchto nedostatků je aplikace plně funkční. Bohužel výběr dodavatele nové verze je dosti limitován finančními možnostmi, jelikož aplikaci sice používají tisíce pilotů (staženo bylo doposud více než 4 000 unikátních instalací a z toho cca 2 500 uživatelů si aplikaci aktualizuje), ale valná většina z nich aplikaci používá pouze ve verzi zdarma. Verze zdarma obsahuje základní letecké informace a pro běžné létání je sice bez většího komfortu, ale dostatečně použitelná.

Placená verze, která stojí 550 Kč na rok pro území ČR i SR dohromady, obsahuje zcela kompletní Databázi letišť včetně verze Profi, kvalitní letecké mapy v měřítkách 1 : 1 000 000 + 1 : 500 000 + 1 : 200 000 a také elektronické publikace jako je sekce GEN Databáze letišť a AIP ČR. Bližší informace o ní najdete na www.aerobaze.cz/app. Bohužel se nepotvrdil můj předpoklad, že spokojený uživatel si licenční poplatek za letecké informace uhradí po vyzkoušení aplikace zdarma.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

MCTR a MTMA

28.01.2015 v 15:16 Tom

Zdravím, chci se zeptat, jestli v nové databázi budou i informace o víkendové existenci / neexistenci MCTR a MTMA. Už asi dvakrát se mi stalo, že jsem o víkendu přes takové prostory letěl a řídící mi sdělil, že MTMA třeba přes víkend zaniká nebo že maximální výška MCTR se na víkend snižuje. Z kontextu jsem vyrozuměl, že se ode mě očekává, že to budu vědět. Nikde jsem se však nedopátral, kde bych měl takové informace získat.

Odpovědět

prostory

28.01.2015 v 16:06 Petr

Tome, o jaké prostory a kde se konkrétně prosím jednalo?

Odpovědět

RE: MCTR a MTMA

28.01.2015 v 16:40 Patrik

Zdravím vás Tomáši, informace o době platnosti CTR/TMA jsou uvedeny v obou našich mapách (navigační 1:500 000 i plánovací 1:1 000 000). Obdelníček s popiskou CTR/TMA obsahuje název, vertikální rozsah, frekvenci, třídu prostoru, požadavek na SSR a dobu platnosti - ta je buď H24 (= non-stop) nebo HR* (= není non-stop a konkrétní doba je specifikována v poznámkách na okraji mapy). Nově budou tyto informace uvedeny také v přehledné tabulce vzdušných prostorů.

Odpovědět

Air Navigation Pro

28.01.2015 v 17:11 Marek

Patriku, bude DL i letos aktualizovaná v ANP? A až vyjde na podzim nová ICAO mapa, budeš pak aktualizovat i svoje mapy v ANP? Děkuji.

Odpovědět

RE: Air Navigation Pro

28.01.2015 v 17:42 Patrik

Zdravím vás Marku, samozřejmě data pro ANP budou aktualizována jak na začátku sezony, tak v průběhu sezóny při významné změně (což v podzimním termínu zajisté bude :-)). Úplně stejně jako data v naší vlastní aplikaci pro Apple a ostatních produktech do kterých data dodávám (např. PocketFMS, RocketRoute, FlightPlanner/SkyMap, AvMap). Bohužel ale není v mých silách zajistit, aby majitelé těchto produktů včas nasadili data do svých systémů. Narážím tím hlavně na ANP - s těmi mám nejhorší zkušenost. Nasazení update jim trvalo také 3 a půl měsíce od předání dat (a to s nimi již v zásadě nemusí nic dělat - pouze spustí strojový import do jejich systému ...). Asi nemusím psát, že jsem nasazení aktuálních dat několikrát upomínal - klidně bych řekl, že jsem prosil až škemral a odkazoval se na uživatele, kteří si stěžovali u mě (jejich zákazníky - data prodávají svým jménem a mají provizi více než 50% z ceny dat...). A to nekomentuji skutečnost, že i přestože věděli o změnách, i po uplynutí zmiňované doby neopravili data v jejich interní databázi (takže podkladová data v mých mapách pak byla aktuální, ale jejich vektory nad tím byly zastaralé... jednalo se konkrétně o CTR Přerov a návazné změny TMA Brno/Ostrava).

Odpovědět

elektronická verze

28.01.2015 v 18:40 Petr

Nevím, proč dávat free verze. Prostě 14 dní vyzkoušení a pak 1rok licence. Tečka!! Těch pár stokorun za skvělou databázi dá snad v pohodě každý.

Odpovědět

DL pro iPad

03.02.2015 v 0:32 Radim

Patriku, jsem v podstatě spokojeným uživatelem DL pro iPad (placená verze). Limitující a za letu nepohodlné je však navigování pouze z bodu A (kde se zrovna nacházím) do bodu B. Velice chybí možnost dopředu nadefinovat celou trať (třeba trojúhelník), po které hodlám letět. Uvažujete v některé z dalších verzí o této možnosti? Pak by aplikace byla téměř dokonalá a domnívám se, že by si za takovou funkcionalitu spousta kolegů i něco připlatila...

Odpovědět

RE: DL pro iPad

04.02.2015 v 18:22 Patrik

Zdravím vás Radime, ano - je to jedna z hlavních funkcí, kterou by měla obsahovat nová verze (včetně editoru uživatelských bodů a tratí a také proletěných tras). Ale jak jsem psal, ta měla být (i s touto funkcí) již před rokem hotová a stále není nic. Nebudu zde bulet - snažím se, snad se to brzy pohne kupředu. Každopádně jsem rád, že se vám aplikace líbí a děkuji za podporu!

Odpovědět

Přidat komentář